Samfund

Flygtningestrøm til Danmark eksploderer – højeste antal i 20 år

Du kan 19 Nyhederne på TV 2 play her.

Et rekord-antal flygtninge kommer i disse dage til Danmark for at søge asyl. Det erfarer TV 2 fra centrale kilder i asylsystemet.

I august måned alene kom der omkring 2000 flygtninge til landet. Det svarer til et gennemsnit på 65 flygtninge om dagen.

Ifølge Udlændingestyrelsen skal man helt tilbage til 1995, fra tiden under krigen i Bosnien, for at finde lignende tal.

Stigningen fortsætter

Det rekordhøje antal flygtninge fortsætter ifølge TV 2's oplysninger med at stige. I september måned er der kommet omkring 100 flygtninge om dagen – nogle dage op til 140 om dagen.

Hvis udviklingen fortsætter måneden ud, så kan tallet for september lande på over 3000.

Kilder i systemet taler nu allerede om at tallet for 2014 kan ende på mindst 14.000 asylansøgere.

Langt over regeringens vurdering

Justitsminister Karen Hækkerup var tidligere i år ude og opjusteret det antal forventede flygtninge fra 7500 til 10.000.

Hvis den høje stigning fortsætter, så havner det endelige antal langt over den justerede vurdering, som Karen Hækkerup kom frem til tidligere i år.

Tallet har været stigende siden starten af året. I januar måned kom 570 flygtninge til landet og i juli måned var tallet steget til 1720.

Ifølge Ann Mary Olsen, International Chef i Dansk Flygtningehjælp, så er mere end 51 millioner mennesker er drevet på flugt verden over; det er det højeste antal siden Anden Verdenskrig, og det skyldes, at fire store konflikter i øjeblikket driver millioner på flugt.

- For første gang i verdenshistorien betegner FN hele fire af verdens humanitære kriser i den mest alvorlige kategori; Syrien, Irak, Sydsudan og CAR – alle lande, hvor Dansk Flygtningehjælp er blandt de centrale aktører. Situationen i Syrien - tæt på Europa - er vor tids største humanitære katastrofe, siger hun til tv2.dk.

Nabolandene til de konfliktramte områder har taget millioner af flygtninge ind, og derfor presses de mod de europæiske lande, blandt andet Danmark.

Massivt pres på systemet

TV 2 beskrev tidligere på sommeren, hvordan den stigende andel af flygtninge lagde pres på systemet, og at det rundt omkring i landet er blevet oprettet nød-centre, som kan modtage de mange flygtninge.

Med den nye tilstrømning så kommer der et endnu større pres på systemet for at finde husly og mad til de mange flygtninge.

Der er primært tale om flygtninge fra krigen i Syrien, og derfor får en stor del af dem opholdstilladelse umiddelbart efter deres ankomst, på grund af tilstanden i det land, de kommer fra.

Tidligere var der tale om, at der også kom en stor andel af flygtninge fra Eritrea, men med de nye tal skulle der primært være tale om flygtninge fra Syrien.

Du kan se hele indslaget øverst i artiklen.

Du kan 19 Nyhederne på TV 2 play her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger på www.tv2play.dk. Første måned er gratis

Asylcentre i Danmark

Der er i øjeblikket 33 asylcentre, herunder 4 modtage-/udrejsecentre og 4 børneindkvarteringscentre, samt et omsorgscenter, der også er specialcenter for kvinder. Til sammen er kapaciteten på ca. 7.500 pladser. 

Asylansøgere kan også være indkvarteret i såkaldte udeboliger, i tilknytning til asylcentrene, såfremt man opfylder visse betingelser. 

På oversigten nedenfor er anført, hvor i landet asylcentrene er beliggende.

Kilde: Ny i Danmark