Samfund

Brev fra Novo-direktør stopper ny brancheorganisation

Novo Nordisks modstand mod en ny paraplyorganisation for medicinal- og medicoindustrien har stoppet planerne.

En plan om at skabe et nyt stærkt branchefællesskab for medicinal- og medicoindustrien i Danmark er foreløbig grundstødt, efter at medicinalgiganten Novo Nordisk har vendt ryggen til idéen, skriver Berlingske.

Efter planen skulle der være holdt en stiftende generalforsamling i Industriens Hus torsdag, men det er nu aflyst, efter at flere potentielle medlemmer af det nye branchefællesskab er sprunget fra.

Novo Nordisks administrerende direktør, Lars Rebien Sørensen, har ifølge Berlingske udtrykt sin bekymring over det nye tiltag i et brev stilet direkte til Dansk Industris (DI) direktør, Karsten Dybvad.

Novo Nordisk er "meget bekymret" over de konsekvenser, som det nye tiltag kan få, lyder det. Der er nemlig ikke fodslag i sundhedsindustrien om varetagelsen af generelle erhvervspolitiske spørgsmål som for eksempel lavere skat.

Novo Nordisk er ikke medlem af Dansk Industri, men af Dansk Erhverv og brancheorganisationen Lægemiddelindustrien, og hver gang, at Dansk Industri har forsøgt at få bedre fod på sundhedsindustrien, er organisationen ifølge Berlingske løbet ind i modstand fra Novo Nordisk.

Senest samlede DI denne sommer flere af sine medlemmer fra medicinal- og medicoindustrien til et møde for at diskutere mulighederne. Blandt deltagerne var angiveligt både Lundbeck, Leo Pharma og Coloplast.

Ifølge Berlingske var der umiddelbart opbakning til at danne et nyt fællesskab, men planerne kom hurtigt Novo Nordisk for øre, hvilket fik direktør Lars Rebien Sørensen til tasterne.

Han påpeger i brevet, at den nuværende arbejdsdeling mellem DI, Dansk Erhverv og Lægemiddelindustrien er givtig, og hvis man samlede alle medlemmer under samme paraply, ville der ofte være modstridende synspunkter i forhold til emner som skat, offentlig investering og forskningspolitik.

Dansk Industri har ikke villet kommentere Berlingskes historie.