Samfund

200 Metro-arbejdere bor ulovligt og uhumsk i Rødovre

Omkring 200 portugisiske håndværkere, der er hyret af en underleverandør til Metrobyggeriet, er blevet indkvarteret ulovligt i uhumske erhvervslokaler i Rødovre. Den irske underleverandør afviser, at der er foregået noget ulovligt, mens Rødovres borgmester, Erik Nielsen, kalder forholdende for de godt 200 arbejdere 'uværdigt for Danmark'.

Rødovre Lokal Nyt har besøgt lokalerne i den gamle Teledanmark-bygning på Rødovrevej, der tydeligvis ikke er egnet til beboelse. De mange arbejdere må deles om få toiletter, mens en lille håndfuld bade skal sørge for hygiejnen for de godt 200 metroansatte.

En af beboerne, 40-årige Joao Santos fra Porto i Portugal, inviterede Rødovre Lokal Nyt på besøg på sit skrabede værelse, hvor han fortalte om fængselslignende forhold, løgn og lovbrud fra sin arbejdsgiver, den irske underleverandør til metrobyggeriet, ICDS. Den portugisiske familiefar har opgivet håbet om, at der kommer styr på forholdende for de mange metroarbejdere, og nu vil han hjem til Portugal hurtigst muligt.

- Jeg kom uden noget, og jeg rejser hjem uden noget, siger 40-årige Joao Santos.

Ifølge borgmesteren i Rødovre Kommune, Erik Nielsen (S), vil det kræve en ændring i lokalplanen at lade de portugisiske arbejdere bo lovligt i erhvervsbygningen, og det hverken kan eller vil kommunen gå med til.

- Det er fuldstændigt uholdbart og en urimelig måde, at behandle tilrejsende arbejdere på, siger Erik Nielsen.

Men den irske underleverandør, ICDS, der er ansvarlig for indkvarteringen, afviser at de portugisiske metroarbejdere bor ulovligt.

- Vi lever op til alle lovmæssige krav, og vi har gyldige kontrakter på lejemålet, siger Contract Manager i ICDS, Maurice Doyle.

Rødovre Lokal Nyts afsløring af den ulovlige indkvartering kommer i kølvandet på en lang række skandalesager i forbindelse med det københavnske prestigebyggeri, med løndumping, arbejdsulykker og skatteunddragelse.