Samfund

123 personer vil gerne skifte køn - rent juridisk

123 personer har søgt om at få lov til at skifte køn, siden det den 1. september blev muligt at foretage et såkaldt juridisk kønsskifte. Det oplyser cpr-kontoret til Kristeligt Dagblad.

 Ved et juridisk kønsskifte kan en person søge om at få tildelt et personnummer, der matcher det køn, personen oplever sig som. Det er noget nemmere end før den 1. september, hvor en kvinde, der for eksempel følte sig som en mand, skulle have en underlivsoperation for at ændre kønsstatus.

 Cpr-kontoret oplyser, at de fleste ansøgninger om juridisk kønsskifte kom umiddelbart efter, at det blev muligt at søge om det den 1. september, og at kontoret forventer flere ansøgninger de kommende dage.

 De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti stemte imod juridisk kønsskifte, og Mai Mercado, sundhedsordfører for De Konservative, er overrasket over, at cpr-kontoret har fået 123 ansøgninger på de fem dage, der er gået, siden det blev tilladt.

 - Det er et meget højt tal, for det er meget få, der fik foretaget et kønsskifte inden. Jeg kan være bekymret for, om vi i virkeligheden svigter en gruppe mennesker, fordi processen går for hurtigt. Derudover er juridisk kønsskifte med til at udviske kønnene, og jeg synes, at vi skal være stolte af vores køn, siger hun til Kristeligt Dagblad.

 12 af Det Etiske Råds 17 medlemmer bakker i hovedtræk op om juridisk kønsskifte, fordi trans personer dermed vil kunne ændre køn, uden at skulle gennemgå et "omfattende" og "irreversibelt" fysisk indgreb. De behøver altså ikke længere få ændret underlivet, men kan nøjes med at få ændret de kønsbestemte tal i personnummeret.