Samfund

Femårige Mickas glemt af pædagog: Låst inde to timer i bus

Femårige Mickas fra Odense er stadig mærket af oplevelsen for knap to uger siden. Her blev han glemt af en pædagog i en bus fra børnehaven. Først to timer efter fandt forældrene deres søn på en busholdeplads.

- Det var forfærdeligt. Der holdt måske 100 busser, og vi anede ikke, hvilken en han var i. Vi løb fra den ene bus til den anden, og først til sidst så vi hans ansigt i bagruden på en af busserne. Han var helt panisk og opløst af gråd, fortæller Mickas mor, Jeanet Hansen, til tv2.dk.

Episoden fandt sted den 25. august om eftermiddagen, hvor Mickas og resten af udflyttergruppen blev hentet i bus og skulle hjem til Børnecentret Solgården i Skibhus-kvarteret i Odense. Mickas faldt i søvn undervejs og blev glemt i bussen, da de andre børn blev sat af ved Solgården. Derefter kørte en af pædagogerne bussen ud på holdepladsen, parkerede og låste den – og tog hjem.

Personalet anede ikke, hvor Mickas var

Da Mickas far, Søren Gram Vilhelmsen, kom for at hente sønnen, anede personalet ikke, hvor han var. Faren ledte sammen med personalet efter Mickas, mens han ringede til konen og fortalte, at sønnen var væk.

- Vi får at vide, at vi kan tjekke om han skulle være i bussen, der i mellemtiden er blevet parkeret på holdepladsen – et kvarters kørsel fra børnehaven. Vi får ingen nøgle med, men får blot at vide, at der er en knap på bussen, som åbner dørene. Vi skynder os af sted og finder ham endelig – på det tidspunkt er der gået tæt på to timer, forklarer Jeanet Hansen.

- Han var rystende bange og klyngede sig til os. Han var tydeligt mærket af den voldsomme oplevelse. Han har været utryg ved at køre bil lige siden, skal først ud og skal hele tide have at vide, at vi nok skal tage ham med, når vi går.

"Har jo sagt, du ikke skal sove i  bussen"

Samme aften fik familien besøg af den pædagog, som havde kørt og parkeret bussen – med Mickas sovende på et af sæderne.

- I stedet for at beklage hændelsen siger pædagogen til Mickas, at ”hun har fortalt ham, at han ikke skal falde i søvn i bussen”. Samtidig fortæller hun os, at hun har haft en frygtelig dag med hovedpine og så skulle hun ovenikøbet holde i kø i myldretiden – først da bussen skulle parkeres på holdepladsen og siden, da hun skulle ud til os om aftenen, fortæller Jeanet Hansen.

- Da havde jeg det bare sådan – ”undskyld, men vi har altså haft en rigtig dårlig dag, og vores søn er vildt mærket af hændelsen”. Pædagogen fortæller også, at det faktisk er sket en gang før, at hun har glemt et barn i bussen.

Må ikke se sagsakterne

Forældrene var rasende efter besøget og behandlingen efterfølgende, har ikke gjort det bedre. Jeanet Hansen bad efterfølgende distriktslederen for børnehaverne i området om, at få lov til at se de papirer, der var skrevet i sagen. Det blev blankt afvist.

Så spurgte Jeanet Hansen, om den pågældende pædagog i en periode kunne blive fritaget for at komme med på turene med udflyttergruppen, fordi Mickas stadig var utryg og bange for at køre med bussen. Det kunne distriktslederen ikke garantere.

- Det var ikke fordi, vi ville have pædagogen fyret, men vi var nødt til at tænke på Mickas velbefindende i dagene efter episoden. Det var først, da medierne gik ind i sagen, at den pågældende pædagog blev frataget ansvaret for udflyttergruppen og bussen.

Mickas glad igen - i ny børnehave

Nu har familien taget konsekvensen af den manglende imødekommenhed fra børnehavens ledelse og kommunen og har flyttet Mickas og hans lillebror, som gik i vuggestue på Solgården.

- Mickas har fået det en smule bedre nu, og var faktisk glad i går, da vi hentede ham i den nye børnehave. Det er trist, at det skulle komme hertil. Vi har været meget glade for Solgården og ville gerne være blevet der, hvis børnehaven havde taget os seriøst i den her sag, lyder det fra Jeanet Hansen.

Ina Rise Ahrensberg, børn- og ungechef i Odense Kommunes Region Nord, siger til TV 2:

- Det er en meget, meget ulykkelig sag, som ikke må ske. Vi har nogle sikkerhedsprocedurer, hvor vi tæller børnene og den er simpelthen ikke blevet fulgt.