Samfund

Russisk fly krænkede dansk luftrum under folkemøde

Mens politikere og journalister var samlet til folkemøde på Bornholm den 15. juni, trængte et russisk overvågningsfly ind i dansk luftrum, hvor det befandt sit et par minutter, inden det vendte om. Det skriver b.dk.

Nu vil flere politikere på Christiansborg have nedsat et hurtigt arbejdende udvalg under Forsvarsministeriets ledelse, der skal analysere den ”sikkerhedspolitiske forandring” efter Ruslands fremfærd i Ukraine.

Kravet kommer fra de fire borgerlige partier, Venstre, de konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Berlingske har fået aktindsigt i dokumenter, der viser, at det pågældende russiske fly tvang to danske F16-fly på vingerne for at afvise flyet, som var del af en gruppe på fem russiske militærfly, hvoraf det ene altså fløj ind i dansk luftrum.

Det sker jævnligt, at danske F16-fly går i luften for at tjekke fremmede fly, der kommer tæt på dansk luftrum.

Tal fra Forsvarskommandoen viser således, at antallet af gange, hvor det danske afvisningsberedskab aktiveres, er fordoblet siden 2012, hvor F16-fly måtte på vingerne 21 gange. I 2013 steg det tal til 42, og de første otte måneder af 2014 har forsvaret allerede været på vingerne 38 gange.

Torsdag kunne flere medier berette, at danske F-16-fly måtte afvise uidentificerede fly på grænsen til dansk luftrum 16 gange i juni.

Iagttagere peger på, at Danmark skal til at vænne sig til en ny sikkerhedspolitisk situation på grund af Ruslands handlinger over for Ukraine.

- Det er jo ikke tilfældigt, at russerne i så høj grad nærmer sig dansk luftrum. Det er dybt koordineret, og det må vi se med meget stor alvor på. Vi har i for lang tid ignoreret den nye sikkerhedspolitiske trussel, som russerne udgør, siger Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen til Berlingske.