Samfund

Sjældent fund: Ukendt vikingeborg opdaget ved Køge

Det er 60 år siden, det skete sidst. Men nu har danske arkæologer fundet en hidtil ukendt vikingeborg. Det er sket på en mark, der tilhører godset Vallø Stift nær Køge.

Tre ugers undersøgelser af de første fund viser, at det er en vikingeborg fra 900-tallet. Den slags borg - såkaldte trelleborge - er helt unikke for Danmark. Hidtil har der været fundet fire af slagsen, men nu er nummer fem altså fundet.

- Der har næppe været noget mindesmærke i Danmark, der har været mere eftersøgt de seneste år, fortæller arkæolog Søren Michael Sindbæk til TV 2 News.

Han glæder sig over de informationer, fundet kan give om Danmarks historie.

- Når der tidligere er blevet fundet mindesmærker af denne kaliber, har det ledt til viden, der har overrasket os. De fire borge, vi kender, er bygget i Harald Blåtands periode. Nu skal vi finde ud af, om det også gælder denne.

- Når vi er færdige med denne udgravning, ved vi noget, vi ikke aner nu.

- Det er et kæmpe monument - 145 meter på hver led, fuldstændig cirkulær. Så det er ikke en ting, man lige bliver færdig med at udgrave. Der skal nok komme en masse spændende nyheder ud de kommende år.

Her er navnet på den nye vikingeborg

Arkæologerne har fundet resterne af en stor borg fra vikingetiden og har kaldet den Vallø Borgring .

Borgen er perfekt cirkelrund, 145 meter i diameter, og formentlig en hidtil ukendt vikingeborg som de berømte trelleborge, der blev bygget af kong Harald Blåtand omkring år 980.

Det er første gang i over 60 år, at der findes en ny vikingeborg i Danmark.

Trelleborgenes oprindelige funktion er stadig en gåde for forskere og arkæologer, og det sensationelle fund åbner en enestående mulighed for at få ny viden om vikingernes mest berømte bygningsværker og rejser spørgsmålet, om der stadig ligger flere ukendte ringborge gemt.