Nyt supermarked vil sælge billig overskudsmad

16x9
En ny type supermarkeder skal mindske madspil og samtidig støtte verdens fattigste. Foto: Scanpix

En helt ny type supermarked håber i begyndelsen af 2015 at kunne slå dørene op på Nørrebro i København. Butikken med navnet ReFood vil nemlig sælge o

En helt ny type supermarked håber i begyndelsen af 2015 at kunne slå dørene op på Nørrebro i København.

Butikken med navnet ReFood vil nemlig sælge overskudsmad fra de almindelige supermarkeder - og til langt billigere priser.

Bag initiativet står Folkekirkens Nødhjælp, fødevareBanken og Dansk Supermarked, der er kommet på ideen efter østrigsk forbillede, fortæller generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, til tv2.dk.

- Formålet er dels at få gjort op med madspild i Danmark og de tons af ellers udmærket mad, som vi smider ud. Dels at give nogle folk, der ikke har så mange penge, en mulighed for at købe ganske fin mad til billige priser. Og så at lave et overskud til at hjælpe nogle af verdens allerfattigste, siger Henrik Stubkjær.

Fra madspild til måltid
Miljøstyrelsen vurderer, at detailhandlen hvert år smider 303.000 tons mad ud, selvom der i princippet ikke er noget i vejen med dem.

ReFood skal derfor sælge mad, der har overskredet mindst holdbar til-datoen, varer med fejl på emballagen og andre varer, der af en eller anden grund ikke kan sælges i butikkerne. I ReFood vil de så blive solgt omkring 50-70 procent billigere end i almindelige supermarkeder.

Efter planen vil man blandt andet kunne købe mejeriprodukter, brød, frugt og grøntsager samt udvalgte kolonialvarer, mens kødprodukter i første omgang ikke vil blive solgt videre som overskudsmad.

- Det er enormt positivt og en rigtig god ide, som vi hos Dansk Supermarked gerne vil være med til. Vi har allerede meget fokus på at undgå madspild, men det sker jo alligevel, siger Helene Regnell, der er CSR-chef i Dansk Supermarked.

- Det her er en god måde at hjælpe fødevareBanken og Folkekirkens Nødhjælp i deres arbejde herhjemme og ude i verden. Man kan sige, at vi går fra madspild til måltid, siger hun.

Projektet er endnu ikke en realitet. Parterne afventer lige nu en afklaring fra henholdsvis Fødevarestyrelsen og Skatteministeriet, om projektet med overskydende mad kan godkendes i henhold til gældende fødevare- og momsregler i Danmark.

Sker det, er håbet, at også andre fødevareproducenter og supermarkedskæder vil byde ind og være en del af projektet.

Overskudsbutikker kan sprede sig
Hos Folkekirkens Nødhjælp ser man fortsat optimistisk på muligheden, da tilsvarende butikker har kørt med succes i Østrig og senest i England, hvor man netop har udviddet fra én til 20 nye butikker med overskudsmad.

- Vi tror på, at det her kan køre. Vi skal bare være sikre, inden vi åbner, og vi har trykket hånd med fødevareministeren, der synes, at det er en knaldgod ide, og at han vil være med til at rydde eventuelle problemer af vejen, siger Henrik Stubkjær.

Der åbner i starten kun den ene ReFood-butik, men målet er i Danmark også at udbrede konceptet til flere steder i landet, hvis butikken viser sig som en succes, fortæller Henrik Stubkjær.

Parterne håber på en afklaring inden for de kommende måneder, og i mellemtiden er Folkekirkens Nødhjælp allerede begyndt at lede efter mulige lokaler til butikken.

Den første ReFood-butik åbner efter planen i starten af 2015.

Bag projektet står Folkekirkens Nødhjælp, som er en af Danmarks største ulandsorganisationer, der arbejder med blandt andet katastrofearbejde, minerydning og bekæmpelse af sult og sygdomme og rettigheder.

FødevareBanken skal stå for distributionen af maden til butikken. Det er en non-profit organisation, som modtager og fordeler overskudsmad til organisationer, der hjælper socialt udsatte.

Den tredje initiativtager er Dansk Supermarked, der står bag Bilka, Føtex, Netto og Salling. Håbet er at flere producenter og butikker vil slutte sig til projektet.

Kilde: Folkekirkens Nødhjælp