Samfund

Yahya Hassan om terrorfrygt: Det var en overreaktion

En større menneskejagt udfoldede sig i går i København. Efter en kvinde i et s-tog havde set en nervøs mand, som hun mistænkte for at kunne være terrorist, satte politi og medier alle kræfter ind på at finde den mystiske mand.

Manden, Alisiv Ceran, viste sig dog efter et par timer, at have været nervøs, fordi han skulle til eksamen på Københavns Universitet.

Og den megen virak, der opstod om den mistænkte bombemand, er faldet digteren Yahya Hassan for brystet. Især TV 2s dækning af sagen har fået ham op i det røde felt.

- Jeg synes, at det er dybt ubehøvlet, patetisk og uprofessionelt. Ikke kun fra TV 2s side, men også fra de øvrige medier og fra politiet, som hopper på denne her med det samme. Hvad er beviserne? Hvad er indicierne? Der er ikke andet end mavefornemmelser, siger Yahya Hassan.

Tvang undskyldning ud af 'bombemand'

Han mener, at TV 2 nærmest tvang en undskyldning ud af 'bombemanden'.

- Da intervieweren stiller spørgsmålet: hvordan har du det, med det postyr du har skabt? Der får man faktisk den forurettede til at sige, at han er ked af det påstyr, han har skabt. Jeg er ked af, at jeg har skæg, og jeg er ked af at jeg har den hudfarve, som jeg har. Og det synes jeg er dybt kritisabelt, siger Hassan, som stiller spørgsmålstegn ved, om det kan passe, at man skal efterlyses med billede i samtlige medier, fordi man måske har et lille skæg.

Han mener, at alle involverede parter bærer skylden for at situationen eskalerede så meget.

- Man har en anmeldelse fra en paranoid togpassager, at forholde sig til. Det vil sige, at det er en person, der er paranoid, og det går så videre til politiet, som også er paranoide og derefter videre til medierne, som så kører videre. Manden var på vej til sin eksamen - slap nu af.

- Man skal selvfølgelig tage sådan nogle ting seriøst, men jeg mener bare ikke, at der i denne her sag var grundlag for at reagere på denne her måde.

Den aarhusianske digter mener, at de, der begik terror i går, var medierne - her iblandt TV 2.

- Den eneste terrorhandling, der foregik, var den TV 2 og resten af de danske medier begik. Medierne har simpelthen udøvet psykisk terror mod den danske befolkning. I er ikke en skid bedre, end de imamer og de folk på den højreorienterede muslimske fløj, som skaber frygt i de muslimske unge. Medierne gør fuldstændigt det samme. Det er dybt hyklerisk, slutter Hassan.