Fødevarestyrelse tillod kød trods listeria-fare

16x9

Tonsvis af pålæg fra producenten Delika i Hammel er som produkter fra Jørn A.

Tonsvis af pålæg fra producenten Delika i Hammel er som produkter fra Jørn A. Rullepølser blevet trukket tilbage fra supermarkederne for at begrænse den listeria-skandale, der hidtil har kostet mindst 13 livet.

 Onsdag skriver metroexpres dog, at Fødevarestyrelsen har accepteret, at Delika kunne undlade at trække et parti svinekoteletter tilbage, selv om de var udskåret det sted på Delikas fabrik, hvor der blev fundet listeria.

- Der er tale om udskårne ferske koteletter, som er solgt til en distributør et sted i Danmark, fortæller Delikas kvalitetsansvarlige, Henrik Andersen til metroxpress.

 Han vil ikke afsløre, hvor de er solgt.

- Det er uforsvarligt. Det kød burde være trukket tilbage af Fødevarestyrelsen, der om nogen ved, at selv om koteletter skal steges for at dræbe listeria, så begår folk farlige fejl under tilberedningen, siger lektor i fødevarevidenskab Michael René til metroxpress.

- Ja, det parti burde også være trukket fra markedet, for meget kan gå galt, siger fødevareekspert, bromatolog Orla Zinck.

 Men Fødevarestyrelsens specialkonsulent Annette Perge afviser kritikken og siger, at det er uproblematisk, at der er listeria i ferskt kød - så længe det varmebehandles ordentligt.

- Men for spiseklart kød - eksempelvis pålæg - kan det være meget alvorligt, hvis der er tale om et produkt, hvori bakterien kan vokse.

 Hun siger, at koteletterne er risikofrit at spise, når man sørger for at holde det adskilt fra spiseklare produkter, så de ikke forurenes, og kødet varmebehandles tilstrækkeligt.

- Men sådan behandler forbrugerne jo langtfra altid kød, siger Michael René.

 Delika oplyser, at stikprøver af koteletter viste, at de var uden listeria.

Bakterieslægten listeria har seks arter og er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer. Alle mennesker spiser bakterien fra tid til anden, men kun meget få bliver syge af det.

Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. 

Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med for eksempel salmonellose, men til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom. Den samlede dødelighed er cirka 25 procent.

Symptomer er ofte feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.

Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

Risikofaktorer er blandt andet cancer, hæmatologiske lidelser, diabetes, alkoholisme, organtransplantation og aids.

Der findes ingen vaccine mod listeriose. Man kan mindske risikoen for listeriose ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.

Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut, Ritzau

Ønsker du det fulde overblik over, hvilke butikker, der har solgt produkter med mistænkeligt kødpålæg, så følg dette link:

Fødevarestyrelsen.