Samfund

Skoleleder på jødisk skole: Det er grotesk

Den jødiske skole på Østerbro i København er i løbet af natten blevet angrebet af hærværksmænd, der har smadret ruder og skrevet anti-jødisk graffiti på skolebygningerne.

Jan G. Hansen, skoleleder på Carolineskolen er chokkeret over nattens hærværk:

- Det er fuldstændig grotesk, at det her kan ske i dagens Danmark. Vi er en helt almindelig skole, hvor det eneste der er, er at vores børn enten har en jødisk mor eller far.  

- Det er simpelthen utroligt, at der i dette land findes mennesker, der ikke kan finde ud af at skelne imellem det at være jøde, og det at være zionist. I stedet vælger de at tage børn - helt ned til et år - som gidsler i det her. Det er jeg temmelig harm over.

Kontaktede forældre og børn tidligt i morges

Skolen har her til morgen måttet oplyse forældre og elever om at skolen havde været udsat for hærværk.

- Jeg blev kontaktet tidligt i morges, og skyndte mig ind på skolen, hvor jeg fik sendt en besked ud til forældrene, så de kunne være forberedt på, hvad de ville komme ud til her til morgen. Der har jo både været politi og masser af mennesker på skolen, siger Jan G. Hansen.

Også skolens elever blev i morges kaldt til samling, hvor de blev informeret om nattens hændelser.

- Børnene reagerer ved at stille en masse spørgsmål. Men der har også været børn, som vi har været nødt til at sende hjem, fordi de har været bange for at være her. Der har også været forældre, der valgte at tage deres børn med hjem igen.

Carolineskolen har omkring 200 elever fra 0. til 9. klasse. Skolen er, ifølge skolelederen,  verdens næstældste fungerende jødiske skole.

Fakta om zionisme og den jødiske tro

Zionisme er en form for jødisk nationalisme, som hævder, at det jødiske folk udgør en etnisk/national gruppe med ret til det hele eller dele af det historiske Palæstina. Der findes dog også grene af zionismen, der blot kræver et hjemland til jøderne uafhængigt af den geografiske placering.

Jødedommen er baseret på troen på en almægtig Gud, som har skabt hele verden.

Jødedommens mest centrale religiøse skrifter er Toraen, der består af fem Mosebøger og Talmud, som er en omfattende kommentar og fortolkning til Toraen.

Der er i dag cirka 15 millioner jøder i verden. Hovedparten lever i Israel og USA.

Der er cirka 4000 jøder i Danmark.