Ny rapport: Du betaler alt for meget for banklÄnet

Du betaler alt for meget for dit banklÄn.

Danskerne betaler nemlig alt for hÞje renter, nÄr vi lÄner penge i landets banker. I en videnskabelig gennemgang af bankernes indtjeningsstruktur konkluderes det, at udlÄnsrenten og omkostningerne skal sÊnkes drastisk, skriver Berlingske.

Det er lektor Johannes Raaballe og de to studerende Mathias Hessellund Jeppesen og Sait Sahin fra Aarhus Universitet, der har udarbejdet gennemgangen, der er offentliggjort i tidsskriftet Finans/Invest.

Gennemgangen viser, at bankerne har skruet op for udlÄnsmarginalerne og derved indkasserer hÞje fortjenester pÄ bÄde private kunder og erhvervsdrivende.

Bankerne tager i gennemsnit en overpris pÄ to procentpoint for et lÄn, lyder det fra Johannes Raaballe. Han peger pÄ manglende konkurrence og for hÞje omkostninger i bankerne som Ärsagen til de hÞje renter.

- De er to procentpoint for hÞje over for alle lÄntagere. Hvis man deler lÄntagerne op i privat, der er udlÄnsrenterne i stÞrrelsesorden 2,5 procentpoint for hÞje, hvorimod over for erhvervene der er de blot 1,5 procentpoint, siger Johannes Raaballe til TV 2 NEWS.

IfĂžlge gennemgangen er bankernes indtjening steget til 82 procent af den samlede omsĂŠtning mod kun 35 procent inden finanskrisen.

IfÞlge Johannes Raaballe rammer de dyre banklÄn Danmarks vÊkst og beskÊftigelse.

- Og dermed fÄr vi jo en lavere aktivitet, end vi ellers ville. SÄ der er jo en grund til, at nationalbankerne har holdt meget lave pengemarkedsrenter. Det er, fordi man gerne vil have disse lave renter skal smitte ud til de private og erhvervet. Og dermed forÞget forbrug og investering, siger Johannes Raaballe.

Han anbefaler at de danske banker sĂŠnker deres omkostninger med godt en fjerdedel.

Overvejer du at skifte bank? Deltag i afstemningen.