Samfund

Ny rapport: Du betaler alt for meget for banklånet

Du betaler alt for meget for dit banklån.

Danskerne betaler nemlig alt for høje renter, når vi låner penge i landets banker. I en videnskabelig gennemgang af bankernes indtjeningsstruktur konkluderes det, at udlånsrenten og omkostningerne skal sænkes drastisk, skriver Berlingske.

Det er lektor Johannes Raaballe og de to studerende Mathias Hessellund Jeppesen og Sait Sahin fra Aarhus Universitet, der har udarbejdet gennemgangen, der er offentliggjort i tidsskriftet Finans/Invest.

Gennemgangen viser, at bankerne har skruet op for udlånsmarginalerne og derved indkasserer høje fortjenester på både private kunder og erhvervsdrivende.

Bankerne tager i gennemsnit en overpris på to procentpoint for et lån, lyder det fra Johannes Raaballe. Han peger på manglende konkurrence og for høje omkostninger i bankerne som årsagen til de høje renter.

- De er to procentpoint for høje over for alle låntagere. Hvis man deler låntagerne op i privat, der er udlånsrenterne i størrelsesorden 2,5 procentpoint for høje, hvorimod over for erhvervene der er de blot 1,5 procentpoint, siger Johannes Raaballe til TV 2 NEWS.

Ifølge gennemgangen er bankernes indtjening steget til 82 procent af den samlede omsætning mod kun 35 procent inden finanskrisen.

Ifølge Johannes Raaballe rammer de dyre banklån Danmarks vækst og beskæftigelse.

- Og dermed får vi jo en lavere aktivitet, end vi ellers ville. Så der er jo en grund til, at nationalbankerne har holdt meget lave pengemarkedsrenter. Det er, fordi man gerne vil have disse lave renter skal smitte ud til de private og erhvervet. Og dermed forøget forbrug og investering, siger Johannes Raaballe.

Han anbefaler at de danske banker sænker deres omkostninger med godt en fjerdedel.

Overvejer du at skifte bank? Deltag i afstemningen.