Samfund

Strid kan bringe feriepenge-system i fare

En strid om hvorvidt 100 timelønnede italienske medarbejder skal have danske feriepenge og helligdagsbetaling mens de bygger den københavnske metro, kan bringe hele overenskomstsystemet i byggeriet med betaling af feriepenge og betaling af søgnehelligdage i fare, skriver Politiken.

Det italienske entreprenørfirma Trevi, som beskæftiger de 100 medarbejdere,  vil have EU-domstolen til at tage stilling til, om den danske overenskomsts krav om forlods dobbeltbetaling - i både Danmark og Italien - af feriepenge og søgnehelligdagsbetaling grundlæggende er »i strid med EU-retlige principper", skriver Politiken.

  Landets største forbund, 3F, ser sagen som et angreb på den danske model.

- Helt grundlæggende skal medarbejdere, som udenlandske virksomheder udstationerer i Danmark, arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår,, siger formand Jens Kirkegaard, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, 3F, til Politiken.