Samfund

I dag har vi brugt alle Jordens ressourcer for i år

Tirsdag har vi brugt Jordens fornybare ressourcer op for i år.

Det viser en opgørelse fra Global Footprint Network (GFN) ifølge magasinet RÆSON. Hvert år udgiver GFN en opgørelse over vores tæring på kloden, den opregner landbrugsprodukter, skovbrug, fiskeri og menneskehedens CO2-udledning. Det globale fodaftryk udregnes efter, hvor mange hektar Jorden i teorien skulle have for at kunne imødekomme vores forbrug.

Resultatet af den opgørelse er, at vi hvert år siden midten af 1970'erne har haft overtræk på planetens økologiske balance. I dag skulle vi have haft 1,5 planeter til rådighed for at forbruget af naturressourcer ville være bæredygtigt, skriver RÆSON.

Inge Røpke, økonomiprofessor ved Aalborg Universitet, mener GFN's undersøgelse er vigtig.

- Hver gang, der kommer nye BNP-tal, bliver de dækket minutiøst af medierne, og ingen er i tvivl om, hvorvidt BNP falder eller stiger en smule. Det burde være en selvfølgelighed, at vi som minimum fulgte vores forbrug af jordens ressourcer og vores affaldsproduktion med samme nøjagtighed, siger Inge Røpke til Ræson.

- Den største udfordring, vi står overfor, er at reducere vores forbrug af Jordens ressourcer, siger Enhedslistens Per Clausen til TV2 News.

Ifølge ham er det kun lykkedes Enhedslisten at få regeringen til at gå med til små aftaler.

- Det afgørende er, at der bliver truffet nogle politiske beslutninger på det her område. Det er en myte, at Danmark er en duks på det her område. Vi har et stort forbrug af ressourcer, og derfor har vi også et stort ansvar, siger Per Clausen til TV2 News.

Planetens årlige budget

Siden midten af 1970'erne er dagen, hvor vi er begyndt at bruge flere ressourcer, end der bliver fornyet, faldet tidligere og tidligere.

* I 1987 gik vi i minus den 19. december,

* I 1995 var det den 20. oktober

* Og i år falder dagen altså allerede den 19. august.

Kilde: Global Footprint Network i Ræson