Endnu en person død af rullepølsebakterie

Listeriabakterier har taget livet af endnu en person. I alt er 13 døde af bakterierne fra pålæg fra Jørn A. Rullepølser i Hedehusene.

Det bekræfter Steen Ethelberg, seniorforsker ved Statens Serums Institut, over for TV 2.

- Jeg kan ikke sige noget om det seneste dødsfald, men vi kan bekræfte, at vi har 24 tilfælde som en del af udbruddet, og at der blandt de 24 beklageligvis er 13 personer, der er afgået ved døden inden for en 30 dages periode, siger Ethelberg til TV 2 NEWS.

Han forklarer, at bakterierne er blevet analyseret ved hjælp af DNA-prøver, og prøverne bekræfter, at der er tale om bakterier fra den samme kilde: Pålæg fra virksomheden Jørn A. Rullepølser.

Mandag kom det frem, at yderligere fire er blevet smittet med den dødlige bakterie, hvilket betyder, at hvilket betyder, at mindst alt 24 personer er blevet smittet.med den samme type listeriabakterie.

Tirsdag fortæller Steen Ethelberg, at der undersøges yderligere fem tilfælde:

- Vi er nu ved at undersøge, om de er en del af udbruddet, eller om de er smittet med en anden type listeriabakterie, siger han.

Selv om Fødevarestyrelsen helt tilbage i maj blev klar over, at de var blevet fundet listeriabakterie hos pålægsproducenten Jørn A. Rullepølse, kan der stadig dukke nye tilfælde op i den kommende tid, vurderer Steen Ethelberg.

- Det er sådan med listeria, at den periode, der går fra man spiser bakterien, til man bliver syg, er ret lang. Normalt mellem to og tre uger, men der kan også gå op til fire uger. Dertil kommer, at der går lidt tid, fra man bliver syg, til man bliver diagnostiseret - og så skal vi også have lavet vores undersøgelser. Så inden vi kan være helt sikker på, at udbruddet er stoppet, så vil der gå flere uger endnu.

Fødevarestyrelsens liste over butikker, der kan have solgt pålægsprodukter med listeriabakterier direkte videre til forbrugerne, er vokset i takt med, at myndighederne har fået større overblik.

Torsdag i sidste uge kunne styrelsen føje butikkerne Fleggaard ved den dansk-tyske grænse til listen. Det bekræftede pressevagten ved Fødevarestyrelsen over for tv2.dk.

Ifølge den tyske avis Bild har grænsebutikken solgt 160 kilo af pølsen, som er mistænkt for at være inficeret med listeriabakterien, til sine kunder.

Jørn A. Rullepølser er efter udbruddet blevet lukket, og Fødevarestyrelsens beredskabschef er som resultat af håndteringen fået frataget sit ansvarsområde.

- Det er kritisabelt, og det får en række konsekvenser. Der er tale om en fejlvurdering fra en specifik medarbejder, beredskabschefen, og han har nu ikke længere det ansvarsområde, har fødevareminister Dan Jørgensen (S) forklaret til til TV 2 Nyhederne.

Fødevarestyrelsen oplyser til tv2.dk, at beredskabschefen bliver forflyttet til et job på lavere niveau i styrelsen, hvor han fremover vil få titlen konsulent - han bevarer dog sit faste job i Fødevarestyrelsen.

Derudover vil fødevareminister Dan Jørgensen (S) igangsætte et kritisk eftersyn af listeriaindsatsen, som blandt andet vil inddrage uvildige eksperter fra såvel ind- og udland.

Ud over det aktuelle udbrud har der i 2014 været 30 tilfælde af listeria, som ikke er relateret til det aktuelle udbrud, og hvor bakteriernes DNA-profiler adskiller sig væsentligt fra udbrudsstammen.

Fakta om listeria

  • Bakterieslægten listeria er udbredt i jord, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer.
  • Bakterien findes i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men varmebehandlede fødevarer kan også få bakterierne tilført efter varmebehandlingen.
  • Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, rammer oftest rammer ældre eller svagelige. Den er forholdsvis sjælden.
  • Til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom. Den samlede dødelighed er cirka 25 procent. Mandag morgen var 24 personer bekræftet smittede under seneste udbrud. Heraf er 12 døde.
  • Raske personer kan dog også blive syge af listeria, hvis der er meget høje koncentrationer af bakterien. Det er set ved tidligere listeria-udbrud.
  • Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.
  • Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.
  • Man kan mindske risikoen ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.
  • Kødpålægsprodukter, der kan være inficeret med listeria, er blevet solgt til mindst 100 detailkunder i Danmark.
  • Fødevarestyrelsens liste tæller blandt andre Kvickly-, Superbrugsen-, Spar-, og Eurosparsupermarkeder samt adskillige slagtermestre og delikatessebutikker.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet.