Samfund

Eksperter: Besparelser har betydning for Fødevarestyrelsen

Det svækker Fødevarestyrelsen, når den igennem de seneste år er blevet ramt af besparelser. Og det går ud over kontrollen generelt, mener flere eksperter på området.

Fødevarestyrelsen har fået stor kritik i en redegørelse omkring listeria-sagen, men de seneste år har styrelsen været under pres, fordi politikerne har skåret i budgettet.

- Fødevarestyrelsen er – udover specifikke besparelser - blevet beskåret med to procent hvert år i de seneste ti år, og det betyder alt andet lige færre indsatser mod den her slags tilfælde, siger Jørgen Schlundt, der er institutdirektør på DTU's fødevareinstitut til TV 2.

Besparelser ikke lig med skandale

Ingen af eksperterne vil dog konkret sammenholde listeria-skandalen med de besparelser, der er sket i de seneste år:

- Besparelser kan ikke kobles direkte til Fødevarestyrelsens håndtering af den her sag, men det er klart, at færre midler går ud over den brede, forebyggende indsats, som man kunne have gennemført med flere midler

Det samme mener fødevareekspert og professor fra Københavns Universitet, Anders Dalsgaard:

- Det kan ikke relateres direkte, men jeg mener, at Fødevarestyrelsen agerer defensivt. Den er ikke opsøgende og offensiv i søgen efter sager som Listeria, men det er en defensiv tankegang. Og det kan hænge sammen med, at der ikke er så mange ressourcer som tidligere og ikke så mange kræfter til at afdække de tilfælde, de finder.

Mandag kom det frem, at yderligere fire personer er smittet med listeria via pålæg fra Jørn A. Rullepølser, hvilket øger tallet af smittede som følge af listeria fra den virksomhed til 24.