Samfund

Medie: PET trænede hos Blackwater

Selv om det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i 2008 blev undersøgt for drab på civile og udløste en politisk krise mellem USA og Irak, valgte Politiets Efterretningstjeneste (PET) alligevel samme år at indgå et samarbejde, der indtil nu er blevet holdt hemmeligt for offentligheden, om træning af PET's elitestyrker i USA, skriver Jyllands-Posten.

Centrale kilder oplyser til avisen, at det var styrker fra PET's sikkerhedsafdeling, der består af aktionsstyrken og livvagtsstyrken - det danske antiterrorkorps, der var på et fem dage langt ophold hos Blackwater. Det skete efter, at Blackwater i 2007 havde skudt og dræbt 17 civile på en plads i Bagdad, skriver Jyllands-Posten.

- Man må spørge sig selv, om ikke PET kunne have opnået træningen et andet sted, siger Frederik Rosen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til Jyllands-Posten, og både SF og Enhedslisten er bekymrede over samarbejdet, skriver avisen.

Men TV2's terror-og sikkerhedsekspert Niels Brinch påpeger, at PET har ledt efter den bedste samarbejdspartner.

- Det siger mig, at man har prøvet at finde det bedste sted. Blackwater er verdenskendte for at have de bedste træningsfaciliteter overhovedet, siger Niels Brinch til TV2 News.

Han påpeger også, at blandt andet tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er blevet beskyttet i Afghanistan af PET-folk trænet på Blackwaters faciliteter.

- De enheder fra PET, der var derovre, var dem man udviklede i forbindelse med danske ministres besøg i Afghanistan, siger Niels Brinch til TV2 News. Han siger også, at  man kunne leje sig ind hos Blackwater og deres faciliteter, men at man brugte "egne instruktører".  Jyllands-Posten skriver, at PET-folkene blandt andet har fået undervisning af Blackwaters køre-instruktører.