Samfund

Far og mor køber lejlighed til børnene

Studiestart står for døren, og det kan være svært at finde en bolig. Men mange forældre hjælper til.

Det kan være svært at få tag over hovedet, inden man skal starte på studiet til september. Men en del forældre hjælper ungerne og køber en studiebolig til deres barn.

Omkring 64.000 unge skal begynde på en videregående uddannelse om et par uger. Og ud af dem, er det hver syttende, der finder en bolig ved forældrekøb, viser en beregning fra ejendomsmæglerkæden Home.

- Forældrekøb sikrer husly for knap seks procent af landets studerende. I København og Aarhus er der klart flest forældrekøb, men her er der også mest rift om kollegier og lejeboliger, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

- Forældrekøb er i det store billede et beskedent men vigtigt bidrag til at skaffe unge et sted at bo, når de skal læse. Uden forældrekøb ville presset på private lejeboliger og kollegier være endnu større, siger Mads Ellegaard om beregningerne.

Ifølge ejendomsmæglerkæden er det mindst hver anden lejlighed, hvor to studerende kommer til at bo. Og når lejligheden deles med søskende, kæreste eller kammerat, svarer det til, at 3750 unge finder en studiebolig direkte eller indirekte via et forældrekøb.

Forældrekøb er ikke sæsonbestemt, men er der hele året. Sæsonen topper dog i august. I første halvår af 2014 har der været 13 procent flere forældrekøb sammenlignet med samme periode sidste år. Det svarer til omkring 1200 ejerlejligheder på landsplan.

Delelejligheder er mest udbredt i Aarhus og København. Seks ud af 10 forældrekøb er toværelses lejligheder, viser Homes tal, og lejligheder, der kan deles, er særligt populære.

Ifølge Home bliver omkring hver femte af alle lejligheder på årsplan solgt som forældrekøb. I København er det omtrent hver fjerde lejlighed.

Salget i det centrale Aarhus ligger endnu højere, og i højsæsonen omkring studiestart udgør over halvdelen af alle lejlighedshandler i Aarhus C.

Overhold disse regler

- Skattereglerne bag et forældrekøb er de samme, som andre private udlejere benytter sig af. Det kan enten være virksomhedsskatteordningen eller kapitalafkastordningen.

- Der gælder de samme regler og vilkår for udlejning, uanset om det er forældrekøb eller private udlejere.

- Selv om lejligheder købt til børnene har været en god investering de seneste par år, skal man ikke gøre det for at tjene penge. Der er ikke garanti for et afkast.

- Realkredit Danmark har med udgangspunkt i et fastforrentet tre procentslån regnet ud, at det er det muligt for forældrene at holde udgiften nede på mellem cirka 700-1200 kroner om måneden i København og Aarhus.

Kilde: Ejendomsmæglerkæden Home og realkreditinstituttet Realkredit Danmark.