Flertal af forældre: For meget inklusion i folkeskolen

Inden 2015 skal 10.000 børn flyttes fra specialskoler over til folkeskoler, og med loven om inklusion skal 96 procent af alle børn modtage undervisning i almindelige folkeskoler.
Spørger man forældrene, så er der dog alt for mange børn, der i dag bliver indsluset i folkeskolen. I en undersøgelse foretaget for TV 2 har Megafon spurgt 533 forældre med børn i grundskolen, om hvad de mener om niveauet af inklusion. Svaret er klart – hele 70 procent svarer, at alt for mange børn inkluderes eller forsøges inkluderet i folkeskolen.
Rasmus Alenkær er autoriseret psykolog og PhD, med speciale i kommunikation og inklusion. Han mener, at det store tal imod inklusionen skyldes, at forældrene frygter, hvordan de svage børn kan påvirke resten af klassen.
- Der er helt klart forskellige faktorer, der ligger bag. Helt konkret er der nogle beskyttertræk hos forældrene. Når man oplever, at barnet er blevet forstyrret, så er det let at sætte navn på et barn i klassen, der har en diagnose. Samtidig bliver det ikke bedre af, at der har været så mange skrækhistorier, og hele snakken om reformen og lærernes arbejdstid har fyldt meget, siger han til tv2.dk.
Rasmus Alenkær mener også, at noget af frygten er reel – i hvert fald i opstartsperioden, for børnene i inklusionen kræver mere tid fra lærerne.
- Der skal meget opmærksomhed til, og de skal også instrueres mere – også rent adfærdsmæssigt, så der kommer jo til at gå noget tid af fra lærerne. Det er jo ikke kun børn med ADHD eller adfærdsmæssige problemer, det er også blinde og døve, og er der ikke ressourcer, jamen så giver det sig selv, at der vil gå ekstra tid.
Målet med mere inklusion kommer oven i, at de danske skolelever nu også skal have flere timer og længere dage. De fleste børn skal nok vænne sig til de længere skoledage, men for de svage børn fra inklusionen bliver det en udfordring.
- Prøv at tænke på de børn, der har angst eller reagerer på lyde eller visuelle stimuli og har koncentrationsbesvær. Der bliver flere konflikter, hvis undervisningen ikke planlægges rigtigt med pauser, hvor der endda er brug for en dagsorden med opsyn.
I sidste ende tror han dog på, at inklusionen på sigt vil være positiv, men der vil gå tid.
- Der er nogle faktorer, der gør, at det kan lade sig gøre, men det tager lang tid at omvende systemet, og det koster penge – særligt i overgangsfasen. Det kalder på ressourcer og efteruddannelse.
TV 2 sætter i hele uge 33 fokus på den danske folkeskole. Onsdag og torsdag sendes dokumentaren ”Kundskab eller Kaos”. Du kan se første og andet afsnit på TV 2 Play.
ADGANG TIL TV 2 PLAY Tilgår du denne artikel fra en smartphone eller tablet skal du åbne vores TV 2 Play-app for at se det. Hvis du ikke har den, kan den hentes gratis i App Store (iPhone/iPad/IPodTouch), Google Play (Android 4.x) eller Marketplace (Windows Phone/Windows 8).