Samfund

Listeria: Kendte til smittekilden i tre uger

Allerede i midten af juli opdagede Fødevarestyrelsen, at listeria i flere af de syge patienter matchede en rullepølse fra Jørn A. Rullepølser.

Alligevel gik der tre uger, før Fødevarestyrelsen rykkede ud til virksomheden og tog nye prøver.

I de tre uger bad styrelsen Jørn A. Rullepølser om yderligere oplysninger, men først den 8. august besøgte Fødevarestyrelsen selv virksomheden og kunne konstatere, at der var listeria-bakterier i produkterne.

Det er lammerullepølse produceret af Jørn A. Rullepølser, der mistænkes for at være årsagen til listeria-udbruddet.

Firmaet har før været i myndighedernes søgelys, da der blev fundet listeria-bakterier i virksomhedens produkter i 1999, i 2012 og så sent som i maj i år.

Forbrugerrådet kritiserer nu Fødevarestyrelsens håndtering af sagen. Jørn A. Rullepølsers historik burde have ført til bedre kontrol af firmaet, lyder det.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har bedt om en redegørelse fra Fødevarestyrelsen om udbruddet af den farlige bakterie.

Efter en kontrol sidste år sagde firmaets direktør Palle Andersen til MetroXpress, at han ikke kunne garantere for rengøringen og kaldte fødevarekontrollens regler for "åndssvage."

Hvad er listeria?

* Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer. Alle mennesker spiser bakterien fra tid til anden, men kun meget få bliver syge af det.

 * Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rĂĄ fødevarer, men det kan ogsĂĄ være varmebehandlede fødevarer, der har fĂĄet bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

 * Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose, men til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom. Den samlede dødelighed er cirka 25 procent.

 * Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarrĂ© og opkast.

 * Lokaliserede infektioner forekommer sjældent. Sygdommen rammer oftest personer over 60 ĂĄr eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

 * Risikofaktorer er blandt andet: cancer, hæmatologiske lidelser, diabetes, alkoholisme, organtransplantation samt aids.

 * Der findes ingen vaccine mod listeriose. Man kan mindske risikoen for listeriose ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.

 * Siden 2006 har antallet af syge af listeria ligget mellem 50 og 60 med det højeste antal i 2009, hvor 100 blev syge.

 Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut