Listeria-udbrud i Danmark: 12 personer er døde

Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et udbrud af listeria i Danmark. Ifølge Statens Serum Institut er 12 patienter

Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et udbrud af listeria i Danmark.

Ifølge Statens Serum Institut er 12 patienter afgået ved døden og 20 personer smittet.

- Patienterne i dette udbrud er 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år og de er bosat i hele landet. Der er 12 patienter, der afgået ved døden indenfor 30 dage efter prøvedato. I lighed med tidligere listeria-udbrud har patienterne alvorlig underliggende sygdom og dødsfaldene kan derfor ikke med sikkerhed tilskrives listeria-infektionen, skriver instituttet på hjemmesiden.

Fødevarestyrelsen mener at have fundet hovedsmittekilden og derfor lukket ned for produktionen på Jørn A. Rullepølser i Hedehusene.

- Det er dybt ulykkeligt, at listeriabakterier i vores lammerullepølse med stor sandsynlighed har ført til sygdom og dødsfald. Det påvirker os helt utroligt meget - både medarbejdere og ledelse, skriver ejer og direktør i Jørn A. Rullepølser, Palle Andersen, i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

Det var Statens Serum Institut, der den 26. juni i år gjorde Fødevarestyrelsen opmærksom på, at der kunne være et listeria-udbrud under opsejling.

Jørn A. Rullepølser A/S har leveret produkter til andre virksomheder. Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på at finde ud af, hvilke navngivne produkter det drejer sig om.

Styrelsens hjemmeside vil løbende blive opdateret med navne på produkterne.

* Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer. Alle mennesker spiser bakterien fra tid til anden, men kun meget få bliver syge af det.

 * Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

 * Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose, men til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom. Den samlede dødelighed er cirka 25 procent.

 * Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.

 * Lokaliserede infektioner forekommer sjældent. Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

 * Risikofaktorer er blandt andet: cancer, hæmatologiske lidelser, diabetes, alkoholisme, organtransplantation samt aids.

 * Der findes ingen vaccine mod listeriose. Man kan mindske risikoen for listeriose ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.

 * Siden 2006 har antallet af syge af listeria ligget mellem 50 og 60 med det højeste antal i 2009, hvor 100 blev syge.

 Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut