Samfund

Udkantsdanmark i opgør med asylcentre

I disse dage går bølgerne højt i lokalområdet flere steder i landet. Årsagen er de asylcentre, som er på tale både i Sønderborg og på Bornholm, primært på grund af de mange syriske flygtninge, der for tiden søger asyl i Danmark.

I mellemtiden har en nedlagt skole i Vester Hjermitslev i Jammerbugt Kommune været i brug for at huse 100 asylansøgere i byen. Asylansøgerne rykkede ind for få dage siden og det på trods af, at byens borgere blot fik besked om de nye beboere et par dage forinden.

Også Simested skole i Vesthimmerland skal huse yderligere 100 asylansøgere.

Men de to skoler er kun tænkt som nødindkvartering for asylansøgerne. Det er kun indtil, at op mod 300 asylansøgere kan rykke ind på den nu lukkede Sønderborg Kaserne og yderligere 300 på et plejecenter og en kontormiljø på Bornholm.

Det har skabt voldsom debat og protester i de to lokalsamfund. På Bornholm har det blandt andet fået forældrene til elever på en skole i Nyker, som ligger klos op af asylcenteret, til at protestere. Bornholms borgmester Winni Grosbøll har derimod udtrykt sig positivt om udsigten til to nye asylcentre på solskinsøen, blandt andet med henvisning til, at det kan skabe nye arbejdspladser. I aften mødes de lokale politikere så for få aftalen igennem, inden det ventes, at asylansøgerne kommer til Bornholm i midten af august.  

I Sønderborg har Venstre og Dansk Folkeparti onsdag indkaldt til et ekstraordinært byrådsmøde med henblik på at få forhindret planerne. I dette tilfælde er det dog Forsvaret, som lejer kasernen ud til udlændingestyrelsen. Men lokale borgere er bekymrede for, at et større havneprojekt i området vil blive forhindret, hvis kasernen bliver omdannet til asylcenter. Det kan dog komme på tale, at asylansøgerne har forladt kasernen, inden havneprojektet går i gang om nogle år.

Er danskerne for fordomsfulde overfor asylcentre, eller er det forståeligt nok? Bor du i nærheden af et asylcenter- så del dine erfaringer med TV 2 herunder: