Danske jøder trues og chikaneres

En bustur bliver den 12. juli meget ubehagelig for Klaus Sandholm. Pludselig står der en ung mand af arabisk udseende foran ham.

En bustur bliver den 12. juli meget ubehagelig for Klaus Sandholm. Pludselig står der en ung mand af arabisk udseende foran ham. Den unge mand spytter Klaus Sandholm lige i ansigtet.

- Jeg er målløs. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Ud over at jeg bagefter tænkte, ”hvad har jeg lige gjort?,” siger Klaus Sandholm til TV 2.

Han er en af mange danske jøder, der oplever stigende had. Ifølge Mosaisk trossamfund, der opgør det, de kalder Antisemitiske hændelser, er der normalt omkring 40 hændelser om året. Men i juli alene - samtidig med kamphandlingerne i Gaza - har der været 18.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) laver opgørelser over disse såkaldte hadforbrydelser, men kun en gang om året. De kan derfor hverken be- eller afkræfte stigningen. PET oplyser dog, at der ud over anmeldelserne også er et mørketal – altså hændelser, der ikke bliver anmeldt.

En anden, der har oplevet chikanen på egen krop er Henrik Sandner. Han gik for nyligt en tur på Christianshavn, hvor han bor.

- Pludselig kom der to mellemøstlignende, unge mænd gående. Pludselig råbte de ”are you jewish? Jeg reagerede ikke på det og gik bare videre. Så råbte de ”kill the jahud” – altså ”dræb jøden,” fortæller han. Henrik Sandner er ikke engang jøde, men jødisk gift.

Også ægteparret Henrik Chievitz og Ella Chievitz har oplevet chikane. Hun er israeler og er blevet chikaneret groft i private beskeder på Facebook:

”De blev gasset til døden. Det er godt. Længe leve holocaust og længe leve Hitler. Må Holocaust vende tilbage og må samme tortur ske for dig”, står der blandt andet i en række beskeder, som TV 2 er i besiddelse af - og andre ekstremt eksplicitte ting, vi vælger ikke at bringe.

De ubehagelige beskeder gør stort indtryk på ægteparret.

- Jeg har to piger derhjemme, som faktisk blev meget skræmt af det. At der er nogle folk derude, som kan tænke på den måde. Som har de holdninger og meninger, og stadig væk hader så meget, siger Ella Chievitz.

Ella Chievitz havde før chikanen deltaget i debat på formanden for dansk palæstinensisk venskabsforenings Facebook-side. Fathi El-Abed tager afstand fra chikanen mod danske jøder - og oplever også selv chikane.

- Trusler og tilsvininger og ubehagelige beskeder på sms og massivt efterhånden også på sociale medier som Facebook.

Chikanen er ikke kun vendt mod ham selv.

- Jeg er selvfølgelig bekymret og en anelse irriteret og ked af det, når det rammer dem jeg holder af og elsker, siger han til TV 2.