Samfund

Karina blev bortvist fra Fakta: Det er sindssygt

Karina Jacobsen Thomas Olsen, Sjællandske Medier

Må man bortvise kunder, selvom de ikke taget i at stjæle, men har udvist 'mistænkelig adfærd'? Det var i hvert fald, hvad der skete for Karina Jacobsen fra Køge, da hun sammen med sin lille søn købte ind i den lokale fakta i Boholte Center i Køge, hvor hun plejer at handle.

Fakta har erkendt, at hun ikke har stjålet noget, men man fastholder, at hun ikke længere er velkommen i butikken. Historien er blevet debatteret heftigt hos Dagbladet Køge, der først bragte historien.

- Det er jo fuldstændigt sindssygt, og jeg fatter simpelthen ikke, at man bare kan blive smidt ud på den måde, siger Karina Jacobsen til tv2.dk.

Må ikke se egen overvågningsvideo

Hun handlede i fakta med sin lille søn i barnevogn, som hun ofte gør. Undervejs lagde hun ifølge egen forklaring en pakke kaffe på barnevognen. Hendes søn har kolik, så hun rykkede om på dynen, og kaffen forsvandt ned i barnevognen i få minutter, inden hun gik til kassen, hvor hun tog kaffen op og betalte. At kaffen forsvandt i få minutter fik ifølge Karina Jacobsen butikschefen til at bortvise hende – selvom hun betalte for den.

- Næste gang jeg var i fakta, skulle jeg købe ind til aftensmaden sammen med min datter. Butikschefen kom hen og sagde, at jeg ikke var velkommen, og at jeg allerede havde fået det at vide. Jeg troede først det var noget skjult kamera, og spurgte om han tog pis på mig, siger Karina Jacobsen.

I fakta mente man, at det var mærkeligt, at kaffen forsvandt i et par minutter. Butikschefen forklarede hende, at de godt viste, at hun ikke havde stjålet, men sagde, at hun efter kaffe-episoden havde talt grimt til en vagt i butikken, da hun blev konfronteret, hvilket de havde på video, men det passer ikke, siger Karina Jacobsen.

 - Jeg sagde til butikschefen, jeg gerne ville se den video med kaffen, og hvor jeg skulle have talt med vagten, men han ville ikke vise mig den. Han viste mig bare et billede på sin telefon, hvor man kunne se mig gå rundt med min barnevogn.

Coop: Vi stoler på butikscheferne

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop Danmark, forklarer, at det er op til den enkelte butikschef at vælge, hvem man bortviser.

- Hun har udvist en adfærd, der gør at man ikke har tillid til hende, og derfor har butikschefen valgt at bortvise hende, siger han til tv2.dk og tilføjer, at man har muligheden for at klage, men at han ikke mindes, at man nogensinde er gået imod butikschefens beslutning.

Karina Jacobsen er rystet over episoden. Hun forklarer til tv2.dk, at hun aldrig tidligere er blevet taget for butikstyveri eller beskyldt for det.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at man bare kan beskylde folk for den slags ting uden nogen beviser. Jeg har talt med hovedkontoret, og jeg har bedt dem om at se på videoen, men det afviser de, og siger, at sagen er afsluttet for deres vedkommende. Det er jo sindssygt, siger hun og tilføjer:

- Jeg havde handlet ind for 400 kroner, hvorfor i alverden skulle jeg dog forsøge at stjæle en pose kaffe til 20 kroner.

Coop: Der er flere sider af sagen

Hos Coop Danmark kan informationsdirektøren ikke svare på, hvornår man optræder mistænkeligt.

- Det er svært at sige konkret, hvad der skal være bag, det er en individuel vurdering fra butikkens side. Men det er sjældent, det forekommer, siger Jens Juul Nielsen

fakta har på de sociale medier fået hårde ord med på vejen, efter historien om Karina kom frem, men det får ikke Coop til at ændre retningslinjer. Der er flere faktorer i sagen, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

- Det skyldes, at de kun har hørt den ene side af sagen, og det er selvfølgelig et problem, men vi ønsker ikke offentlig at fortælle om den enkelte kundes adfærd, og derfor bliver vi nødt til at svare på den her generelle måde. Man skal bestemt ikke være nervøs for at handle i vores butikker, siger han.