Samfund

Tina mister erstatning: Ventede ikke otte timer på lægen

En novemberdag i 2008 tog Tina Lund på skadestuen efter en trafikulykke i Kolding. Her bliver hun tilset af en sygeplejerske, men ikke af en læge - og det koster hende nu en erstatning på 2,6 millioner kroner, slog Kolding Byret fast i mandags.

Da Tina Lund ankommer på skadestuen med smerter i hovedet og nakken efter sammenstødet, bliver hun undersøgt hurtigt af en sygeplejerske og får at vide, at hun kan sætte sig og vente på at blive tilset af en læge. Ventetiden er syv-otte timer.

- Da har jeg så ondt i hovedet, at jeg siger, at jeg ikke kan holde ud at sidde der længere. Så jeg får lov at gå hjem, og får at vide, at jeg bare kan komme tilbage, hvis jeg får det værre, fortæller Tina Lund.

Først flere måneder senere besøger hun sig egen læge.

- Jeg troede jo, det ville gå over af sig selv efter et stykke tid.

Tina Lund bliver sendt videre til nærmere undersøgelser på neurologisk afdeling. Her bliver det konstateret, at hun har fået piskesmæld.

Sygeplejerskes rapport ikke nok

Forsikringsselskabet sender Tina Lund videre til andre speciallæger, men de kommer med samme konklusion. Alligevel tror LB Forsikring ikke på, at Tina Lund har fået piskesmæld af sin ulykke, og de udbetaler derfor ikke forsikringssummen.

Og det er de i deres gode ret til, lyder det fra Kolding Byret, der afsagde dom i sagen tidligere på ugen.

Der er nemlig ikke beviser på, at hendes smerter er en direkte følge af trafikulykken, fordi der er gået så lang tid mellem ulykken og lægebesøget.

Den rapport, som sygeplejersken på skadestuen skrev, var ikke nok for at påvise, at Tina Lunds ulykke kunne have forårsaget piskesmældet, mener Retslægerådet.

Det kunne en nærmere lægeundersøgelse samme dag måske have gjort.

- Men hvad skulle jeg ellers have fået de smerter af, spørger Tina Lund.

Hun har i dag problemer med konstant hovedpine og smerter i kæben, ligesom hun hurtigt bliver træt og ikke kan klare skarpt lys. Selv om forsikringen ikke anerkender hendes piskesmældsskade, har hun fået tilkendt et fleksjob og arbejder nu som pædagogmedhjælper.

LB Forsikring: Vi følger eksperterne

Hos LB Forsikring ønsker man ikke at kommentere det konkrete i sagen.

- Vi forholder os til, at Arbejdsskadestyrelsen, Retslægerådet og retten i Kolding alle har givet os medhold i sagen, siger advokat Carsten Grosen.

Tina Lund har valgt at anke dommen til landsretten. Imens kan hun bare vente på at få en afklaring.

- Jeg synes, jeg er forpligtet til at gå i landsretten. Det er en principiel sag, hvor mange andre i fremtiden kan stå i samme situation, siger Tina Lund.

- Men det er opslidende at være en del af.

Tina Lunds advokat mener også, der er principper på spil i sagen.

- Det, der er den principielle udfordring, i erstatningsretlig henseende er, at Retslægerådet ikke tillægger det betydning, at sygeplejersken har gjort notat om Tina Lunds gener efter ulykken, siger Anne Katrine Bay.

Piskesmæld

Piskesmældsskaden er en ulykkesmekanisme, hvor hoved og krop foretager en bevægelse, der ligner et piskeslag – dvs. en pludselig og voldsom bølgebevægelse, der forplanter sig fra lænden og op mod hovedet.

Det typiske "whiplashtraume" sker ved en påkørsel bagfra, hvor lænden sidder fastspændt, og hovedet kastes voldsomt tilbage for derefter at blive kastet frem. Andre former for traumer (for eksempel fald- eller sportsulykker) kan også give en tilsvarende påvirkning.

Udvikler du symptomer efter en piskesmældsskade, er der tale om en Whiplash Associated Disorders (WAD). Disse findes ofte i halshvirvelsøjlen, er for eksempel forstrækning af muskler, forvridning af led, skader på ligamenter og ledbånd, blødning i muskler og led samt overstrækning af nervevæv.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der årligt ca. 7.000 skadestuehenvendelser fra personer, som har pådraget sig whiplashskader.

Kilde: ptu.dk