Samfund

Smittet med Svine-MRSA: Jeg holder mig lidt på afstand af andre

Den unge studerende Stephanie Kleis Nielsen fra Sønderborg er en af de stadig flere danskere, der er blevet smittet af den multiresistente bakterie Svine-MRSA.

Hun fik konstateret smitten ved en tilfældighed i marts, og selv om hun ikke er blevet syg af bakterien, så har den alligevel ændret hendes liv:

- Jeg sørger konstant for at vaske hænder, og jeg har altid sprit med i tasken, så jeg kan vaske hænder. Jeg har undgået infektion, men jeg kan mærke, at jeg holder mig lidt mere på afstand af min familie og mine venner for ikke at smitte dem. Det er lidt grænseoverskridende at skulle holde sig på afstand. Det er ikke så sjovt, siger Stephanie Kleis Nielsen til TV Syd.

Antallet af danskere, der bliver smittet med Svine-MRSA er tredoblet fra 2012 til 2013, og det er en kilde til bekymring hos lægerne:

- Det er en epidemi ude af kontrol, siger overlæge Hans Jørn Kolmos, der arbejder på afdelingen for Klinisk Mikrobiologi på Odense Universitets Hospital.

I Stephanie Kleis Nielsens tilfælde er det ret åbenlyst, hvordan hun er blevet smittet. Hun var nemlig tidligere på året i praktik hos en svineproducent som led i sin uddannelse. Men lægernes er ellers alarmerede over, at smitten nu tilsyneladende også rammer mennesker, der ikke direkte har været i kontakt med svin.

- Det er enormt bekymrende, at bakterien bliver mere og mere almindelig blandt mennesker, der slet ikke har kontakt til landbruget, siger Henrik Westh, der er overlæge ved MRSA-Videncenter på Hvidovre Hospital.

Henrik Westh forklarer, at nu hvor smitten er ude blandt almindelige mennesker, uden direkte tilknytning til svineproduktion, så bliver det sværere at holde de multiresistente bakterier ude fra landets hospitaler. Det er nemlig her, blandt patienter der i forvejen er syge og svækkede, de multiresistente bakterier kan gøre størst skade.

- Jeg er bekymret, fordi vi normalt bygger en ”voldgrav” om vores hospitaler, hvor vi prøver at holde de resistente bakterier ude. Men nu hvor bakterierne er ude hos almindelige borgere, det vil sige dem, der ikke arbejder med svineproduktion, så har vi ikke nogen ”voldgrav” længere, siger han.

I 2013 blev 648 danskere ramt af Svine-MRSA. Fire af dem menes at være døde i den forbindelse.

Hvad er Svine-MRSA?

Svine-MRSA er en stafylokok-bakterie, der kan smitte fra svin til mennesker. Landmænd og andre med tæt kontakt til dyrene er derfor særligt udsatte. Men smitten kan også sprede sig fra menneske til menneske, og breder sig blandt mennesker, der ikke har været i kontakt med svin.

Bakterien er farlig, fordi den er resistent overfor antibiotika, og derfor er vanskelig at behandle. Smittede kan udvikle infektioner i huden, typisk som bylder.  I sjældnere tilfælde er der tale om hjerteklap-betændelse og blodforgiftning.

Mange smittede er ”raske smittebærere” og kan have bakterien på huden eller i næsen, uden at have tegn på infektion.

Bakterien har efter alt at dømme oprindeligt været en ”menneske-bakterie”, som kunne behandles med antibiotika som penicillin. Den er så gået over i svin, hvor den er blevet resistent overfor antibiotika, og så tilbage til mennesker i en ny form, der er vanskeligere at behandle.