Samfund

Patientforening: Vagtlæger laver for mange fejl

Lægevagten i Region Syddanmark møder skarp kritik i en sag, hvor lægen ikke opfangede tydelige tegn på en blodprop. Det kan have ført til den 36-årige Regina Holmegaards død, skriver Fyens Stiftstidende.

Ifølge Patientforeningen er Regina Holmegaards sag langt fra enestående. Landssekretæren, Niels Jørgen Langkilde mener, at hele vagtlægeordningen bør tjekkes.

- Det der er galt, det er, at det giver for mange fejl og utilsigtede hændelser og for mange fejldiagnoser. Og det hænger givet vis sammen med, at lægerne har meget kort tid. Det er jo ikke fordi, det er onde mennesker, der kører rundt. Tværtimod. Men det er fordi, de har meget kort tid og er presset meget på tid, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Derudover er det også oplagt, at der er nogle vagtlæger, der er langt skrappere til det at stille en diagnose end andre. Men det at stille en diagnose, det er ekstremt vanskeligt.

Patienter skal være kritiske

Ifølge Niels Jørgen Langkilde kræver det, at patienterne og de pårørende selv er opmærksomme.

- Selv om lægen siger, det er nok sådan og sådan, så må man forholde sig kritisk til det. Og det må de pårørende også. De pårørende er nødt til at være gode advokater for dem, de er sammen med.

Derfor er der også behov for, at vagtlægeordningen bliver tjekket igennem, mener Niels Jørgen Langkilde.

- Alle de fejl, der opstår. Hvad er det, der er mønstret i dem, så vi kan gøre det bedre. For der er behov for en reform af det her system.

Har du oplevet lignende situationer? Så skriv til os på sms 1234 (alm. takst) eller på1234@tv2.dk.

Hør Reginas opkald til lægevagten herunder:

Symptomer på blodprop

Oplever man symptomer på en blodprop i hjertet, skal man ringe 112. Tiden er kritisk de første 10 minutter.

Natten til torsdag 27. marts døde Regina Holmegaard fra Glamsbjerg på Fyn af en blodprop, efter hun en time forinden havde ringet til lægevagten med sine symptomer.

* En blodprop i hjertet giver som regel kraftige smerter i brystet. Det hedder angina pectoris (hjertekrampe) Smerterne er individuelle.

- Det kan føles, som om der ligger en kampesten på brystet, og smerterne kan opleves som stråler ud i armene, eller op i halsen eller kæben. Der kan være åndenød, svimmelhed eller besvimelse. Symptomerne kan vare i flere timer og følges af mathed, kvalme, opkastninger, åndenød, svimmelhed, klamsved og dødsangst.

* Advarselstegnene for en blodprop i hjertet er ikke de samme for alle - heller ikke for mænd og kvinder.

- Det er ikke alle med blodprop i hjertet, der som det første oplever en pludselig svær brystsmerte, lige som det ofte vises i fjernsyn og på film. Hos mange starter de mere langsomt i form af let brystubehag. Ubehaget er ofte diffust midt i brystet, uden at man kan mærke ømheden, når man trykker på brystkassen. Nogle får smerte eller ubehag i en eller begge arme, i hals og kæbe, ryg eller mave.

- Cirka hver femte blodprop giver ikke smerter, men kun alment ubehag og angst. Åndenød kan også opstå før eller samtidig med brystubehag.

- Smerten eller ubehaget kan minde om et anfald med angina pectoris (hjertekrampe) , men modsat hjertekrampe varer smerterne eller ubehaget ved i mere end få minutter, også når man er i hvile.

- Hvis du oplever symptomer på en blodprop i hjertet skal du straks ringe 1-1-2, så der kan gives lægehjælp så hurtigt som muligt. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs.

Kilde: Hjerteforeningen