Læger: Svært at opfange symptomer i telefonen

Lægevagten i Region Syddanmark møder skarp kritik i en sag, hvor lægen ikke opfangede tydelige tegn på en blodprop. Det kan have ført til den 36-årige Regina Holmegaards død, skriver Fyens Stiftstidende i dag.

Den 27. marts ringede Regina Holmegaard fra Glamsbjerg på Fyn til vagtlægen, fordi hun havde problemer med at trække vejret og havde snurren i kroppen. Lægen i telefonen mente, at der var tale om en virus og anbefalede Panodil. En time efter opkaldet døde Regina Holmegaard af en blodprop.

Formanden for de praktiserende lægers organisation (PLO), Bruno Meldgaard Jensen, siger til TV 2, at man som vagtlæge er uddannet til at opfange symptomer på alvorlig sygdom. Også i telefonen, understreger han.

- Men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at telefonvisitation er noget af det sværeste i lægeverdenen. Det er patienter, som er ukendte, og som vi ikke har haft kontakt med før.

Skal se patienten, hvis lægen er i tvivl

Set i bakspejlet, er alting klart, siger Bruno Meldgaard Jensen.

- Men sådan er jo ikke, når vi sidder i den der situation. Der vil være rigtig mange, der ringer ind til os med luftvejssymptomer, med let feber og med den slags, hvor vi jo selvfølgelig ikke kan indlægge dem alle sammen med en ambulance. Men hvis man er i tvivl, så skal man vælge at se patienten.

Men hvordan kan man forhindre, at sådan noget kan ske?

- Det er det store spørgsmål. Vi kan jo bare sige, at alle vores kolleger, der gør det her, de gør det så godt, som de overhovedet kan. Og det er det, de går på arbejde for. Og vi uddanner dem også, så godt som vi kan. Det er noget af det, vi tager vældig alvorligt. Man skal være godt uddannet, før man sidder i en lægevagt-telefon. Så det er det bedste svar, jeg har, siger Bruno Meldgaard Jensen og understreger, at patienter, på trods af sagen om Regina Holmegaard, ikke skal tvivle på tilliden til vagtlægerne.

- Jeg er helt sikker på, at mine kollegaer, de er godt uddannet, og de yder en god indsats. Så jeg mener stadig, at patienterne kan have tilliden til os, når de ringer til os.

Har du oplevet lignende situationer? Så skriv til os på sms 1234 (alm. takst) eller på1234@tv2.dk.

Hør Reginas opkald til lægevagten herunder:

Symptomer på blodprop

Oplever man symptomer på en blodprop i hjertet, skal man ringe 112. Tiden er kritisk de første 10 minutter.

Natten til torsdag 27. marts døde Regina Holmegaard fra Glamsbjerg på Fyn af en blodprop, efter hun en time forinden havde ringet til lægevagten med sine symptomer.

* En blodprop i hjertet giver som regel kraftige smerter i brystet. Det hedder angina pectoris (hjertekrampe) Smerterne er individuelle.

- Det kan føles, som om der ligger en kampesten på brystet, og smerterne kan opleves som stråler ud i armene, eller op i halsen eller kæben. Der kan være åndenød, svimmelhed eller besvimelse. Symptomerne kan vare i flere timer og følges af mathed, kvalme, opkastninger, åndenød, svimmelhed, klamsved og dødsangst.

* Advarselstegnene for en blodprop i hjertet er ikke de samme for alle - heller ikke for mænd og kvinder.

- Det er ikke alle med blodprop i hjertet, der som det første oplever en pludselig svær brystsmerte, lige som det ofte vises i fjernsyn og på film. Hos mange starter de mere langsomt i form af let brystubehag. Ubehaget er ofte diffust midt i brystet, uden at man kan mærke ømheden, når man trykker på brystkassen. Nogle får smerte eller ubehag i en eller begge arme, i hals og kæbe, ryg eller mave.

- Cirka hver femte blodprop giver ikke smerter, men kun alment ubehag og angst. Åndenød kan også opstå før eller samtidig med brystubehag.

- Smerten eller ubehaget kan minde om et anfald med angina pectoris (hjertekrampe) , men modsat hjertekrampe varer smerterne eller ubehaget ved i mere end få minutter, også når man er i hvile.

- Hvis du oplever symptomer på en blodprop i hjertet skal du straks ringe 1-1-2, så der kan gives lægehjælp så hurtigt som muligt. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs.

Kilde: Hjerteforeningen