Samfund

Hjertelæge: Regina behøvede ikke at dø

Det kunne have været undgået, da 36-årige Regina Holmegaard fra Glamsbjerg døde af en blodprop i hjertet kort tid efter, at vagtlægen havde sagt, hun nok bare havde fået en virus. Det mener overlæge og formand for Hjerteforeningen, Henrik Steen Hansen.

Han kalder vagtlægens vurdering af de oplysninger, han fik af Regina Holmegaard, for 'forkert'.

- Det burde give anledning til indlæggelse, at hun melder om trykkende smerter i brystet og generelt ubehag. Og der er i hvert fald behov for at spørge nærmere ind til, om der for eksempel er udstrålende symptomer fra brystet, siger han til tv2.dk.

Den ubehandlede blodprop i hjertet kostede få timer efter opkaldet til vagtlægen Regina Holmegaard livet. Var hun sendt på hospitalet, var hun blevet grundigt undersøgt, og havde man så vurderet, at blodproppen var stor, ville hun få en akut ballonudvidelse.

- Sandsynligvis havde det kunnet redde hendes liv, meni nogle få, sjældne tilfælde oplever vi, at patienten dør under en indlæggelse, fortæller Henrik Steen Hansen.

Vagtchef for vagtlægerne i Region Syddanmark, Ole Holm-Thomsen, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Han fortæller dog, at der er oprettet en klagesag, og at patientombuddet nu vil tage sig af sagen.

Du kan høre Reginas Holmegaards opkald til vagtlægen øverst i denne artikel.

Har du oplevet lignende situationer? Så skriv til os på sms 1234 (alm. takst) eller på1234@tv2.dk.

Symptomer på blodprop

Oplever man symptomer på en blodprop i hjertet, skal man ringe 112. Tiden er kritisk de første 10 minutter.

Natten til torsdag 27. marts døde Regina Holmegaard fra Glamsbjerg på Fyn af en blodprop, efter hun en time forinden havde ringet til lægevagten med sine symptomer.

* En blodprop i hjertet giver som regel kraftige smerter i brystet. Det hedder angina pectoris (hjertekrampe) Smerterne er individuelle.

- Det kan føles, som om der ligger en kampesten på brystet, og smerterne kan opleves som stråler ud i armene, eller op i halsen eller kæben. Der kan være åndenød, svimmelhed eller besvimelse. Symptomerne kan vare i flere timer og følges af mathed, kvalme, opkastninger, åndenød, svimmelhed, klamsved og dødsangst.

* Advarselstegnene for en blodprop i hjertet er ikke de samme for alle - heller ikke for mænd og kvinder.

- Det er ikke alle med blodprop i hjertet, der som det første oplever en pludselig svær brystsmerte, lige som det ofte vises i fjernsyn og på film. Hos mange starter de mere langsomt i form af let brystubehag. Ubehaget er ofte diffust midt i brystet, uden at man kan mærke ømheden, når man trykker på brystkassen. Nogle får smerte eller ubehag i en eller begge arme, i hals og kæbe, ryg eller mave.

- Cirka hver femte blodprop giver ikke smerter, men kun alment ubehag og angst. Åndenød kan også opstå før eller samtidig med brystubehag.

- Smerten eller ubehaget kan minde om et anfald med angina pectoris (hjertekrampe) , men modsat hjertekrampe varer smerterne eller ubehaget ved i mere end få minutter, også når man er i hvile.

- Hvis du oplever symptomer på en blodprop i hjertet skal du straks ringe 1-1-2, så der kan gives lægehjælp så hurtigt som muligt. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs.

Kilde: Hjerteforeningen