Samfund

Rapport: 15 dræbt i Syrien-kampe kom fra Danmark

Antallet af folk, der tager fra Danmark til Syrien for at deltage aktivt i konflikten er stigende, viser en ny rapport fra Center for Terroranalyse (CTA) under PET.

I analysen vurderer CTA, at der er flere end 100 personer, der har taget turen, og at mindst 15 af disse er blevet dræbt i kamp. Det er fire flere end CTA vurderede for bare en måned siden.

Det er angiveligt personer fra militante islamistiske miljøer i Danmark, der drages af den blodige konflikt.

Rapporten melder også, at der er danskere, der kæmper med den brutale Isis-gruppe i Irak.

Et uheldigt biprodukt af den store udrejse fra Danmark er ifølge rapporten, at de mange danskere lærer færdigheder, som de ifølge CTA kan overveje at bruge til at udøve terror i Danmark. Rapporten konkluderer dog, at der endnu ikke er grund til at ændre vurderingen af terrortruslen mod Danmark.

- Det er vores vurdering, at der i miljøerne foregår en aktiv rekruttering og en efterfølgende, mere fokuseret indslusning til en militant islamistisk ideologi. Denne radikalisering gennemføres af en mindre gruppe personer, hvoraf nogle er kendt af PET fra tidligere danske terrorsager.  Vi kan konstatere, at denne aktive rekruttering og radikalisering af unge er stigende, og vi holder nøje øje med udviklingen på området, sagde chef for PET, Jens Madsen, i en pressemeddelelse for en måned siden, da PET offentliggjorde en tidligere analyse.

Det vurderes også, at antallet af kvinder, der rejser til fra Danmark til Syrien for at for at deltage i konflikten, er steget.