Samfund

Udsolgt: Psykisk syge mangler igen vigtig medicin

Så er den gal igen.

I begyndelsen af maj kunne patienter med mani ikke få præparatet Litarex til behandling og forebyggelse af maniske og depressive episoder, da producenten, Actavis, havde leveringsproblemer.

Og nu står de samme patienter atter med problemer.

Actavis kan nemlig ikke levere den medicin, der er brug for, og derfor har apotekerne nok engang svært ved at følge med efterspørgslen på Litarex.

- Så vidt vi forstår på firmaet, så er det nogle produktionsvanskelligheder, der er årsag til mangelsituationen. Og når man oplever det to gange inden for så kort tid, så bliver vi ekstra kede af det, siger Jens Heisterberg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, til tv2.dk.

- Vi griber fat i firmaet, for det er altid kedeligt, når der opstår en mangelsituation på den her type kritiske lægemidler. Patienter, pårørende, læger og apoteker bliver kede af det og nervøse, og det er der ikke noget at sige til. For det er et vigtigt lægemiddel, siger han.

Jens Heisterberg fortælle videre, at man hos Sundhedsstyrelsen ikke kan gardere sig fuldstændig imod sådanne episoder. Specielt ikke når der kun er én eller meget få leverandører af præparatet.

Anbefaler anden medicin

I en meddelelse på sin hjemmeside anbefaler Sundhedsstyrelsen, at patienter, der normalt benytter Litarex, i stedet bruger præparatet lithiumkarbonat, ind til Litarex er tilbage på hylderne.

Der er dog det problem, at lithium-indholdet er forskelligt de to præparater imellem, og derfor kræver skiftet, at tabletantallet justeres for ikke at få enten for meget eller for lidt lithium i kroppen.

- Det er ikke farligt. Men det er besværligt, og det skaber ulejlighed for både patienter og pårørende og stresser også systemet, fordi der skal planlægges ekstra kontroller. Så det er en rigtig kedelig situation, siger Jens Heisterberg.

Både Litarex og Lithiumkarbonat er medicin, der er receptpligtig. Det udskrives af egen læge eller psykiater, og når man skifter imellem de to præparater, betoner Jens Heisterberg vigtigheden af, at man sørger for at justere tabletantallet.

- Man kan godt blive forgiftet af for høje lithium-koncentrationer, og derfor skal man passe på. Det kan også være et problem, hvis koncentrationen er for lav, for så opnår man ikke den ønskede effekt. Og det er også derfor, vi anbefaler, at hvis det bliver nødvendigt at skifte i den her mangelsituation, så skal man gå til ekstra kontroller og få målt lithium-koncentrationen i blodet.

- Det er noget man skal aftale med sin egen læge eller psykiater, hvordan det foregår. De fleste eller alle lithium-patienter er vant til at få målt lithium i blodet, siger han.

6000 danskere ramt

Ifølge Sundhedsstyrelsen benyttede omkring 6000 danskere Litarex i 2013. Og for Jens Heisterberg er det ærgerligt, at patienterne nu igen har problemer med at få deres medicin.

- Jeg synes, at der en kedelig situation, for der er mange patienter og læger, som ringer til os. Jeg kan tydeligt fornemme, at det er noget, som giver nervøsitet og utryghed, siger han.

Tv2.dk har forsøgt at komme i kontakt med direktøren for Actavis Danmark, Henriette Sidenius, for at høre, hvorfor firmaet har problemer med at levere den efterspurgte medicin, men hun har endnu ikke besvaret vores henvendelse.

Ifølge Sundhedsstyrelsen forventes leveringsproblemerne med Actavis at være løst i uge 29 eller 30. Det vil med andre ord sige omkring midten eller slutningen af juli. 

Det skal du være opmærksom på, hvis du skifter

Litarex kan hos de fleste patienter uden større problemer erstattes med Litiumkarbonat. Men det er vigtigt at være opmærksom på følgende to forhold:   Lithiumindholdet er forskelligt for de to præparater. Litarex indeholder 6 mmol Li+, og Litiumkarbonat indeholder 8,1 mmol Li+. Når der skiftes mellem de to præparater, skal tabletantallet justeres, så døgndosis af lithium udtrykt i mmol forbliver denne samme (så godt som det er muligt).   Litarex er en depotformulering, der kan gives en gang dagligt ved sengetid. Mange psykiatere vil derimod foretrække at dele døgndosis af Litiumkarbonat i en morgendosis og en aftendosis.   Eksempel på skift En patient får 4 Litarex-tabletter ved sengetid. Denne patient kan skiftes til 3 Litiumkarbonat-tabletter pr. døgn: 1 om morgenen og 2 ved sengetid.   Det anbefales at tjekke serum-lithium efter 4-7 dage og igen efter yderligere ca. 1 måned.    Ved skift tilbage igen fra Litiumkarbonat til depotabletterne: man vil sædvanligvis kunne gå direkte til den oprindelige dosis Litarex og måle serum-lithium efter 4-7 døgn og derefter igen ca. 1 måned senere.   Sædvanligvis måles serum-lithium hver 3. måned, når patienten er i steady state.   Ved tvivlstilfælde kan en psykiater konsulteres.   Hos patienter, hvor et skift fra Litarex til Litiumkarbonat skønnes særligt problematisk, kan der hos Sundhedsstyrelsen ansøges om udleveringstilladelse til Litarex-tabletter, der ikke er markedsført i Danmark. Der er dog ikke sikkerhed for, at Litarex-tabletter kan skaffes fra udlandet, da mangelsituationen kan omfatte flere europæiske lande.   Kilde: Sundhedsstyrelsen