Samfund

70 år i nat: Hemmelig specialgruppe brændte Tivoli

Natten mellem tirsdag og onsdag er det 70 år siden, at et af danmarkshistoriens største brandattentater fandt sted midt i København.

Se også: GALLERI: Tivoli brændt ned

Forlystelsesparken Tivoli, der året før - 1943 - havde fejret sit 100 års jubilæum, stod i flammer. Ilden var påsat. Gerningsmændene var en hemmelig tysk specialgruppe, der siden blev kendt under navnet Petergruppen.

Gruppen blev sendt ud på Hitlers ordrer for at bekæmpe modstandsbevægelsen ved hjælp af mord og sabotage som gengældelse for frihedskæmpernes arbejde. 22. juni 1944 havde den danske gruppe BOPA udført krigens største sabotage mod Riffelsyndikatet. Og det skulle hævnes.

- Man valgte Tivoli, fordi det var danskernes hjertebarn. Det viser, at tyskerne var villige til at slå hårdt tilbage, fortæller journalist og forfatter Niels-Birger Danielsen, som har skrevet flere bøger om Anden Verdenskrig i Danmark.

Hurtig genopbygning

Og Tivoli blev virkelig hårdt ramt. Store dele af den populære park blev brændt ned: Koncertsalen, Glassalen og Arenabygningen var alle brændt ned, og rutschebanen var også smadret. Også mange andre bygninger blev udsat for de påsatte brande.

Men der gik ikke lang tid, før Tivoli var åben igen.

- Man brugte 14 dage på oprydning. Og så åbnede man med midlertidige bygninger, fortæller Tivolis kommunikationskonsulent Ellen Dahl, der har parkens historie som speciale.

Den egentlige genopbygning varede dog et længere stykke tid, og blev endeligt færdiggjort i 1956, da den Tivolis Koncertsal, som vi kender i dag, var færdigbygget.

Mindes den gamle sal

I dag er der ikke længere spor fra branden i Tivoli - men kigger man godt efter, kan man finde et minde fra det gamle Tivoli.

- Ser man man Koncertsalen om aftenen, er facaden jo lyst op med en masse lamper. De lamper blinker en lille smule. Det har man indstillet dem til, fordi der på den gamle koncertsal var gaslamper - og de glimtede en lille smule, når vinden tog fat i flammen. Det har man gjort for at mindes den gamle sal, siger Ellen Dahl.

Hun fortæller, at branden meget vel kan have ændret Tivolis historie. Før krigen var forlystelsesparkens popularitet dalet blandt københavnerne, og der var seriøse diskussioner om at flytte Tivoli til Charlottenlund eller Amager for at bruge pladsen på Vesterbrogade til blandt andet parkeringspladser.

- Meget tyder på, at man efter branden indså, hvad det var, man var ved at miste. Og siden blev alle flytteplaner skrinlagt.

Petergruppen

Petergruppen dannes i 1943 på Hitlers ordre for at standse den danske modstandsbevægelse. Gruppen er tophemmelig - ikke engang værnemagten i Danmark kendte til dem.

Gruppen udførte flere drab på mere eller mindre tilfældige, og saboterede desuden mange bygninger.

- Ideen var, at ingen skulle vide, hvem der udførte aktionerne. Det skulle få danskerne til at tænke, at det var modstandsbevægelsen, der stod bag. Men folk kunne udmærket regne det ud, fortæller Niels-Birger Danielsen.

- Det fik lige modsatte effekt. Sabotagen skabte yderligere tilstrømning til modstandsbevægelsen, for flere af dem, der hidtil havde været lidt lunkne, blev mere anti-tyske.

Petergruppen bestod af 12-15 mand - både danskere og tyskere. Under retsopgøret efter krigen blev syv af dem henrettet.