Samfund

Kommune vil tvangs-bortadoptere Michelles datter

Om få dage skal landsretten tage stilling til, om Rødovre Kommune må tvangsbortadoptere et barn, der ikke bor sammen med sin biologiske mor - men løbende gennem sit syvårige liv har haft fast samvær med hende.

Moren, 30-årige Michelle, er udviklingshæmmet som følge af en hjerneskade.

- Jeg er begyndt inde i mit hjerte at sige farvel til hende ... begyndt inde i min forstand at sige, at jeg ikke har noget barn mere. Jeg har ikke født noget barn, siger den biologiske mor Michelle.

Michelle var seks måneder gammel, da hun blev hjerneskadet efter en langvarig behandling for leukæmi. Hendes udvikling blev hæmmet, og derfor kan hun i dag ikke tage vare på et barn.

Så da datteren var fem dage gammel, lod hun hende frivilligt anbringe i en plejefamilie, hvor hun fortsat kunne holde kontakten med hende.

I 2011 besluttede Rødovre Kommune at tvangsbortadoptere datteren til plejefamilien, selvom pigen løbende har haft samvær med sin biologiske familie og set moderen i små to timer hver 14. dag.

Beslutningen blev først vedtaget af Børn- og Ungeudvalget i Rødovre Kommune - og efter at Michelle med støtte fra sin familie ankede afgørelsen, tabte de først sagen i Ankestyrelsen og herefter Statsforvaltningen.

Hvorefter anken nu er nået til den sidste instans - landsretten.

Rødovre holder fast

Socialdirektør i Rødovre Kommune, Ole Pass, fastholder overfor tv2.dk, at beslutningen om at tvangsbortadoptere den syvårige pige er den rigtige.

- Det er Rødovre Kommune socialforvaltning, der på vegne af barnet beslutter, at det vil være bedst. Og det er af hensyn til barnet. Det er for at skabe større stabilitet og sammenhæng i barnets liv og for at fjerne usikkerheden om, hvilke relationer, de voksne i hendes liv har til barnet, siger Ole Pass til tv2.dk.

Også selvom det vil betyde, at den biologiske mor ikke længere har forældremyndigheden - og det bekymrer Inger Thormann, der gennem 30 år har været psykolog på Skodsborg Observations og behandlingshjem - og er en af de førende eksperter i udsatte børns forhold til deres forældre.

- Det er psykisk vold overfor barnet - det er offentligt omsorgssvigt overfor et barn. I den her sag er der det specielle, at barnet fra dag et har haft en kontakt med sin mor og sin biologiske slægt, siger Inger Thormann.

- Så der er tale om, at en kontinuitet bliver brudt i stedet for, at man skal finde den, og det er det, kommunen postulerer, at hun skal have stabilitet i sit liv. Det får hun ikke ved denne løsning og det vil kunne få alvorlige konsekvenser ved hendes udvikling, vurderer Inger Thormann.

'Kritik er politik'

I Rødovre kender Ole Pass udmærket til kritikken fra Inger Thormann og andre børneeksperter.

- De eksperter har jeg haft en meget stor faglig respekt for, men nu har de et politisk mål, mener Ole Pass.

Bliver Michelles datter tvangsbortadopteret, vil der ifølge Ole Pass være tale om en såkaldt åben adoption, hvor de biologiske forældre fortsat vil have ret til en eller anden form for kontakt.

Se indslaget om Michelle i TV 2 Nyhederne over artiklen

Af hensyn til datterens anonymitet skriver vi ikke Michelles efternavn.