Samfund

Ulykker på trampoliner stiger endnu engang

Vejret er godt. Græsset er grønt. Og danskerne tilbringer derfor mange timer udendørs. En af de seneste års favoritter blandt haveaktiviteterne er de mange trampoliner, der findes rundt omkring i villahaverne. Men antallet af ulykker forsaget på baggrund af de mange trampoliner stiger. Og har gjort det de sidste fem år.

Vejret er godt. Græsset er grønt. Og danskerne tilbringer derfor mange timer udendørs. En af de seneste års favoritter blandt haveaktiviteterne er de mange trampoliner, der findes rundt omkring i villahaverne.

Men antallet af ulykker forsaget på baggrund af de mange trampoliner stiger. Og har gjort det de sidste fem år. Det viser nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital (OUH), der vurderer at antallet af ulykker på landsplan ligger omkring 8000 årligt.

Det viser sig eksempelvis i Odense, hvor OUH aldrig har modtaget så mange henvendelser på grund af trampolinulykker, som det var tilfældet sidste år. Her havde OUH 411 trampolinhenvendelser på skadestuen. Det kan dog have noget at gøre med det gode sommervejr sidste år, fortæller overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på OUH, der ikke vil kalde trampolinbrug farligt uden at opveje fordelene:

-De sidste fem år har vi haft det samme niveau af ulykker. Omkring 400. Om det er højt eller ej, kan man altid diskutere, for vi ved ikke, hvor mange der reelt hopper på trampoliner. Derfor er det vigtigt at holde fast i, at brugen af trampoliner er godt for børns – og for den sags skyld voksnes – motorik. Inden man siger, at det er farligt. Man skal også se på, hvilken nytte det har, siger han til tv2.dk.

Ifølge Jens Lauritzen vil de negative konsekvenser være højere, hvis man holder op med at hoppe af angst for ulykkerne.

 

 

 

Alvorlige ulykker falder
Selvom antallet af ulykker generelt ser ud til at stige, tyder alt på, at antallet af alvorlige ulykker er på tilbagegang. I 2013 var andelen af knoglebrud således på det laveste siden 2005, hvilket tyder på, at man er blevet bedre til at undgå alvorlige ulykker.

Dog viser undersøgelsen at børn under 15 år er involveret i 6 ud af 7 ulykkerne på trampoliner.

Det glæder Jens Lauritzen, at antallet af alvorlige ulykker er faldet, men når ulykker blandt børn fortsat er højt, håber han, at man vil gøre endnu mere for at vejlede, selvom han synes, de mange kampagner er gode:

-Jeg håber, at den nedgang fortsætter, så vi kan komme af med de alvorlige skader. Det gør ikke noget, at folk får nogle småknubs, for at sige det som det er. For det er igen opvejningen til alle dem, der får en motorisk træning og en sjov leg. Men de må bare ikke få nogle knubs, som de får varige mén af. Og derfor håber jeg, at man vil give børn en naturlig indførsel i brugen af trampoliner. Eventuelt via en session med nogle fra klubberne, der kan give gode råd, siger han og tilføjer, at der sker knoglebrud ved hver fjerde trampolin-ulykke med et barn i alderen 5-14 år.

Gode råd
Børneulykkesfonden, Forbrugerrådet Tænk og Sikkerhedsstyrelsen har de seneste 4 år sat fokus på sikker adfærd på trampolinerne med initiativet "Hop med hovedet". Derfor er man glad for, at antallet af alvorlige ulykker ser ud til at falde.

Men da man fortsat oplever mange ulykker, råder man til fortsat at tage sine forholdsregler, fortæller kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Hansen.Hver femte ulykke sker nemlig, fordi personen falder ned fra trampolinen og kommer til skade, fortæller hun.

-Ulykkestallet lyder højt, men der er rigtig, rigtig mange, der bruger trampoliner. Derfor må man forvente, at der sker skader. Men ved trampolinbrug er der nogle simple råd som at bruge sikkerhedsnet, hoppe én af gangen osv, som har en stor effekt. Flertallet af skader sker nemlig på baggrund af folks egne handlinger, siger Lone Hansen og henviser til kampagnens hjemmeside, hvor der også er gode råd til at tjekke tilstanden på trampolinen.

En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Børneulykkesfonden viser, at fire ud af 10 af alle børnefamilier har en trampolin - enten i haven, i sommerhuset eller i kolonihaven.