Samfund

Minister: Kvindefængsel kan løse problem med sexchikane

Kvindelige indsatte bliver ofte chikaneret eller tvunget ud i prostitution, viser undersøgelse.

Kvinder i de danske fængsler udsættes ofte for sexchikane, og justitsminister Karen Hækkerup (S) vil nu indkalde Folketingets retspolitiske ordførere til et møde om, hvorvidt løsningen på problemet er et særskilt kvindefængsel.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi ved, at nogle kvinder i fængslerne udsættes for seksuelle overgreb, mens andre føler sig nødsaget til at prostituere sig selv for at få stoffer eller mandlig beskyttelse. Det er absolut ikke acceptabelt. Jeg er nået dertil, hvor jeg mener, at vi bør se positivt på at oprette et fængsel kun for kvinder, siger Karen Hækkerup.

Ifølge en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Kriminalforsorgen, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, er hver fjerde kvindelige indsat blevet udsat for seksuel chikane fra mandlige medindsatte.

Fængselsforbundet og Kriminalforsorgsforeningen, der repræsenterer henholdsvis uniformerede og civilt ansatte i fængslerne, er enige med justitsministeren.

- Hvis vi ikke kan beskytte kvinderne bedre, end vi gør i dag, må vi gøre som resten af verden og lave et kvindefængsel, siger Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

Indsatte kvinder, som Jyllands-Posten har talt med, fortæller, at de får sjofle tilråb og bliver taget på, og i visse tilfælde udsættes kvinderne for seksuelle overgreb. For få måneder siden blev en indsat voldtaget i Horserød Statsfængsel.

Kriminalforsorgen har blandt andet besøgt Jyderup Statsfængsel på Sjælland med henblik på at vurdere, om fængslet kan omdannes til et kvindefængsel.

Hvis det sker, er det skelsættende for det danske fængselsvæsen, der siden juli 2000 har ladet mænd og kvinder afsone i de samme fængsler.