Socialrådgivere: Borgerne ender de forkerte steder

I 2013 blev der tilkendt halvt s√• mange f√łrtidspensioner, som der gjorde i 2012.

√Örsagen til faldet i nytilkendelser af f√łrtidspension skal findes i reformen af f√łrtidspensions- og fleksjobomr√•det, som Folketinget vedtog i 2012, og som tr√•dte i kraft i januar 2013. Ideen bag reformen er, at personer under 40 √•r ikke skal have f√łrtidspension, men i stedet tilbydes s√¶rlige ressourceforl√łb. Ogs√• folk over 40 √•r skal som udgangspunkt deltage i ressourceforl√łb, f√łr de kan f√• tildelt f√łrtidspension. P√• den m√•de skal det sikres, at ingen kommer p√• f√łrtidspension uden at alle muligheder for at komme i arbejde igen er udt√łmt.

Men de nye regler virker bare ikke efter hensigten. Det mener Majbrit Berlau, som er formand for Socialrådgiverforeningen.

- Som udgangspunkt kunne vi godt se, at det var et fornuftigt udspil, som ville kunne sætte en gavnlig socialfaglig proces i gang. Men det er ikke sådan, det er blevet. I stedet er det blevet til, at borgerne pendler rundt i systemet, og ender de forkerte steder, siger Majbrit Berlau til tv2.dk.

Flere og flere ender på kontanthjælp

Hos Socialr√•dgiverforeningen mener man, at kommunerne er forpligtede til at igangs√¶tte flere ressourceforl√łb - og til at g√łre det hurtigere, end det sker nu.

- Tallene svarer ganske enkelt ikke til hinanden. Selv om antallet af f√łrtidspensioner er faldet, s√• svarer antallet af ressorceforl√łb ikke til det tal.

Hun mener, at flere og flere ender på kontanthjælp i stedet for at blive hjulpet videre i systemet.

- Folk, der egentlig burde have hj√¶lp, enten i form af f√łrtidspension eller noget andet, burde ikke ende p√• kontanthj√¶lp. Kontanthj√¶lp er en midlertidig ydelse, som folk ikke skal v√¶re p√• i √•revis. Specielt ikke hvis det er √•benlyst, at de af en eller anden grund ikke kan komme i arbejde igen.

Et for sn√¶vert n√łglehul

Majbrit Berlau mener, at der er en lovgivningsm√¶ssig problematik indbygget i de nye regler. If√łlge loven skal alt andet nemlig v√¶re afpr√łvet, inden man kan blive tilkendt en f√łrtidspension.

- Det er et alt for sn√¶vert n√łglehul at komme igennem. Det er jo n√¶sten uendeligt, hvad man kan afpr√łve. Folks situation √¶ndrer sig jo hele tiden, og s√• er der pludselig noget nyt, der kan afpr√łves. Vi har simpelthen mere elastik i systemet, og s√• har vi brug for, at der bliver plads til at give en faglig vurdering af de enkelte sager. Som det er nu, s√• kan folk cykle rundt i systemet i meget, meget lang tid.

Hun mener, at ordet f√łrtidspension er blevet tabubelagt i det danske velf√¶rdssystem.

- F√łrtidspension er ikke en d√•rlig ide i alle tilf√¶lde. Nogle menneskers sag skal bare k√łre glat igennem. Hos nogle giver det bare ikke mening at k√łre dem igennem systemet, siger Majbrit Berlau, der godt kan forst√• frustrationen hos borgerne rundt omkring i landet.

- Vi, som socialr√•dgivere, er ogs√• frustrerede over, hvordan tingene k√łrer.

Politikerne skal indse, at det koster penge

Formanden for Socialr√•dgiverforeningen mener, at reglerne skal g√łres mere lempelige, og at man i kommunerne skal iv√¶rks√¶tte ressourceforl√łbene langt tidligere, end det sker nu. Og s√• mener hun ogs√•, at politikerne skal p√• banen.

- Politikerne skal indse, at der skal penge til for at man kan sende alle de her mennesker i ressorceforl√łb. Det er ikke billigt, og man kan ikke bare g√łre det i l√łbet af natten, som det har v√¶ret forventet. Men vi h√•ber, at politikerne vil tage vores kritik med i overvejelserne, n√•r loven igen skal revurderes, slutter Majbrit Berlau.