TV: Sådan ser Merkur ud - set fra Mars

Mars-roveren Curiosity blev sendt fra Jorden i november 2011. Og efter den landede på den røde planet Mars i august 2012 har den trillet rundt på Mars, hvor den blandt andet har påvist spor af flydende vand og taget utrolige landskabsbilleder. Og nu har kameraet rettet sig mod andre planeter.

For omkring en uge siden rettede roveren sine kameraer mod solen. Ikke for at fotografere den, men for at tage billeder af noget så kosmisk som en planetpassering - en såkaldt passage, hvor en planet passerer foran solskiven. Det er første gang sådan en passage er fotograferet fra en anden planet end Jorden. Planeten, som blev fotograferet, er Merkur, som er den aller inderste planet i vores solsystem.

En glohed planet

Merkur er en glohed stenplanet, som ligner Månen meget. Den er fuld af kratre og har næsten ingen atmosfære. Fordi den ligger så tæt på solen, kan den fra vores breddegrad stort ses kun ses i tusmærke.

Den seneste Merkur-passage, som blev set fra Jorden, indtraf i 2012, og den næste kommer til maj 2012. Mens vi venter, kan vi se den film, som Nasa har produceret af billederne fra 'Curiosity'.

På videoen ser man også to solpletter - begge på størrelse med Jorden. Selve Merkur er så lille, at den kun fylder en sjettedel af en pixel i kameraet.

Merkur blev besøgt af rumfartøjet Mariner 10 i 1974. Og akkurat nu flyver rymsonden Messenger i bane rundt om planeten, hvor den fotograferer og kortlægger overfladen.