Samfund

Stemmer ja til slagteriplan: Vi har ikke noget valg

Skal der fortsat slagtes svin på Danish Crown-slagteriet på Bornholm?

Ja, mener slagterimedarbejder Nikolaj Rehfeld, der derfor har vendt tomlen op til den redningsplan, der skal sikre de 190 arbejdspladser på slagteriet i Rønne.

- Jeg stemmer ja for arbejdets skyld - og for Bornholm. Bliver planen vedtaget, behøver jeg ikke bekymre mig om, at jeg skal sælge mit hus og flytte fra øen, hvor jeg har min familie, og hvor jeg gerne vil have min fremtid, siger han til TV 2 News.

Bliver redningsplanen vedtaget, skal medarbejderne investere en del af lønnen i slagteriet - en investering, de efterfølgende kan få tilbagebetalt via skatten.

Til gengæld vil Danish Crown garantere, at slagteriet ikke drejer nøglen om de næste fem år, lyder det.

Aftalen er blandt andet blevet kritiseret for, at slagterimedarbejderne skal gå 3,5 procent ned i løn, mens der ikke røres ved den øverste ledelses lønninger.

Og det aspekt går også Nikolaj Rehfeld på:

- Det har jeg det skidt med. Det er for dårligt, at vi skal betale til et så stort selskab med så stort et overskud, men sådan er dagens Danmark efterhånden. Men her på Bornholm har vi ikke rigtig noget valg, siger han.

Men det er ikke alle de fyringstruede medarbejdere, der mener, at redningsplanen er den rette løsning for de mange slagterimedarbejdere.

Nikolaj Rehfelds kollega, Bruno Rasmussen, har valgt at stemme nej til planen:

- Jeg har stemt nej, fordi jeg ikke mener, man kan tage slagterimedarbejderne her på Bornholm som gidsler. Det er muligt, at landbruget er i krise og været det i mange år, men det skal løses som et samfundsmæssigt problem. Ikke ved at tage os som gidsler, siger han til TV 2 News.

Det er fødevareforbundet NNF, der sammen med Dansk Industri har forhandlet planen på plads for at sikre slagteriet mod lukning.

Resultatet af afstemningen blandt medarbejderne er klar omkring klokken 12, og forventningen er, at et flertal vil stemme ja til planen.

Sådan skal slagteriet reddes

* De ansatte skyder en del af deres løn ind i et medarbejderinvesteringsselskab.

* Ifølge forbundsformand Ole Wehlast fra NNF kan medarbejderne vælge at skyde 3,5 procent af deres løn ind i investeringsselskabet.

* Der er tale om en fritvalgsordning, oplyser forbundsformanden.

* Medarbejderne får indflydelse på investeringer og administration af selskabet.

* Erhvervs­ og Vækstministeriet har tilkendegivet, at der fra statslig side bliver afsat midler til medfinansiering af nye investeringer på Danish Crown, der kan modernisere og udvikle slagteriproduktionen på Bornholm.

* Aftalen er fem-årig.

* Når perioden er gået, er der mulighed for, at de ansatte får deres penge igen.

* NNF har oplyst, at aftalen kun gælder slagteriet på Bornholm

* Aftalen forudsætter, at slagteriarbejderne på Bornholm og Danish Crown siger ja til redningsplanen i løbet af juni.

Kilder: Fødevareforbundet NNF, DI og Erhvervs- og Vækstministeriet.