Samfund

Slagteri reddet på Bornholm: Der er stemt ja til aftale

De knap 200 slagterimedarbejdere beholder deres job på Bornholm. Det står klart, efter at medarbejderne på Danish Crown-slagteriet har stemt for en ny aftale, der skal skaffe en besparelse på 25 millioner kroner over fem år.

- Der er et slagteri de næste fem år på Bornholm, siger Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown til TV 2.

93 procent af slagterimedarbejderne har stemt ja, men ifølge Danish Crown er det ikke en aftale, der vil påvirke andre slagterier.

- Det her er en aftale, der kun gælder Bornholm, fordi øens slagteri er i en helt særlig situation, siger Anne Villemoes.

Aftalen går ud på, at medarbejderne investerer i et selskab; økonomien svarer til omkring 3,5 procent af medarbejderens løn. Det er en femårig aftale, og når de fem år er gået, kan medarbejderne få deres penge tilbagebetalt via skatten.

Tidligere har der været frygt for, at slagteriet skulle lukke. Det blev meldt ud d. 27. maj, at der ikke kunne nå til enighed mellem parterne, men siden hen er redningsplanen blevet fremlagt og så endeligt godkendt torsdag. En lukning ville betyde, at godt 450.000 svin årligt skulle sejles væk fra øen.

En af medarbejderne sagde tidligere onsdag, at han ikke havde noget valg i forhold til at sige ja til aftalen.

- Jeg stemmer ja for arbejdets skyld - og for Bornholm. Bliver planen vedtaget, behøver jeg ikke bekymre mig om, at jeg skal sælge mit hus og flytte fra øen, hvor jeg har min familie, og hvor jeg gerne vil have min fremtid, sagde Nikolaj Rehfeld.

Om det bliver til en langsigtet sikring - udover de fem år - kan Nikolaj Rehfeld dog ikke få lovning på fra Danish Crowns side af.

- Det håber vi selvfølgelig ikke(at vi lukker om fem år, red.), men vi lever også en tid, hvor udviklingen går meget hurtigt, så det med at give langsigtede garantier, det tør vi ikke, siger Anne Villemoes.

Det er fødevareforbundet, NFF, der sammen med Dansk Industri har fået redningsplanen på plads.

Læs om hele redningsplanen her.

Sådan skal slagteriet reddes

* De ansatte skyder en del af deres løn ind i et medarbejderinvesteringsselskab.

* Ifølge forbundsformand Ole Wehlast fra NNF kan medarbejderne vælge at skyde 3,5 procent af deres løn ind i investeringsselskabet.

* Der er tale om en fritvalgsordning, oplyser forbundsformanden.

* Medarbejderne får indflydelse på investeringer og administration af selskabet.

* Erhvervs­ og Vækstministeriet har tilkendegivet, at der fra statslig side bliver afsat midler til medfinansiering af nye investeringer på Danish Crown, der kan modernisere og udvikle slagteriproduktionen på Bornholm.

* Aftalen er fem-årig.

* Når perioden er gået, er der mulighed for, at de ansatte får deres penge igen.

* NNF har oplyst, at aftalen kun gælder slagteriet på Bornholm

* Aftalen forudsætter, at slagteriarbejderne på Bornholm og Danish Crown siger ja til redningsplanen i løbet af juni.

Kilder: Fødevareforbundet NNF, DI og Erhvervs- og Vækstministeriet.