Samfund

Ekspert: Småbørn kan ligesom hunde forurene badevandet

Småbørn kan forurene lige så meget som hunde på en strand, mener ekspert Scanpix

Hunde er ikke velkomne på strande med blå flag, fordi det øger bakterierne i badevandet, hvis deres afføring ender under bølgerne. Men det kan også ske for babyer, der dermed også kan forurene vandet, siger en ekspert i miljøvidenskab.

- Det er i princippet mere farligt at hunde er i vandet frem for mennesker, fordi de skider i vandet, og det gør mennesker ikke. Men hvad så med små børn? De kan jo godt have en smutter. Så må de heller ikke være i vandet, siger Lars Hestbjerg Hansen, professor ved institut for miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO medfører hunde i vandet et højere antal bakterier, og det er de tal som den internationale organisation Blue Flag støtter sig op ad.

- Der er E. coli-bakterier i alle dyrs tarme. Og hvis de skider i vandet, så kommer der E. coli på stranden. Det gælder også mennesker. Så hvis hunde ikke skider i vandet, så er det ikke et problem, forklarer Lars Hestbjerg Hansen.

Friluftsrådet, som administrerer reglerne i Danmark, har besluttet at hunde fra i år ikke længere må bade på strande, der har opnået den internationale miljømærkning Blå Flag, der er lig med rent badevand og sikkerhed ved vandet.

Forbuddet har fået blodet i kog hos hundeejere i hele landet, men Friluftsrådet påpeger, at reglen ikke er ny. Den er bare ikke blevet håndhævet. Friluftsrådet blev gjort opmærksom på forbuddet under et internationalt kontrolbesøg sidste år.

Blå flag-ordningen omfatter over 4000 strande og marinaer i 48 lande - primært i Europa, men også i Sydafrika, Marokko, Tunesien, Caribien, New Zealand, Canada og Brasilien.

Hundeejere, der vælger at tage deres hunde med på strande med blå flag, skal holde deres hunde i snor fra 1. april til 1. september.

Det blå flag er hejst på 250 strande i Danmark, og det svarer til cirka tre procent af de danske strande. Dermed er Danmark et af de lande i verden med flest blå flag.