Samfund

Ekspert: Småbørn kan ligesom hunde forurene badevandet

Hunde er ikke velkomne på strande med blå flag, fordi det øger bakterierne i badevandet, hvis deres afføring ender under bølgerne. Men det kan også ske for babyer, der dermed også kan forurene vandet, siger en ekspert i miljøvidenskab.

- Det er i princippet mere farligt at hunde er i vandet frem for mennesker, fordi de skider i vandet, og det gør mennesker ikke. Men hvad så med små børn? De kan jo godt have en smutter. Så må de heller ikke være i vandet, siger Lars Hestbjerg Hansen, professor ved institut for miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO medfører hunde i vandet et højere antal bakterier, og det er de tal som den internationale organisation Blue Flag støtter sig op ad.

- Der er E. coli-bakterier i alle dyrs tarme. Og hvis de skider i vandet, så kommer der E. coli på stranden. Det gælder også mennesker. Så hvis hunde ikke skider i vandet, så er det ikke et problem, forklarer Lars Hestbjerg Hansen.

Friluftsrådet, som administrerer reglerne i Danmark, har besluttet at hunde fra i år ikke længere må bade på strande, der har opnået den internationale miljømærkning Blå Flag, der er lig med rent badevand og sikkerhed ved vandet.

Forbuddet har fået blodet i kog hos hundeejere i hele landet, men Friluftsrådet påpeger, at reglen ikke er ny. Den er bare ikke blevet håndhævet. Friluftsrådet blev gjort opmærksom på forbuddet under et internationalt kontrolbesøg sidste år.

Blå flag-ordningen omfatter over 4000 strande og marinaer i 48 lande - primært i Europa, men også i Sydafrika, Marokko, Tunesien, Caribien, New Zealand, Canada og Brasilien.

Hundeejere, der vælger at tage deres hunde med på strande med blå flag, skal holde deres hunde i snor fra 1. april til 1. september.

Det blå flag er hejst på 250 strande i Danmark, og det svarer til cirka tre procent af de danske strande. Dermed er Danmark et af de lande i verden med flest blå flag.