Samfund

Danskernes piratkopiering af film og tv-serier er falder

Indførelsen af lovlige streamingtjenester har fået piratkopieringen til at falde, vurderer TDC.

Danskernes ulovlige forbrug af film og tv-serier falder.

Det viser den årlige undersøgelse af danskernes forbrug af film og tv-serier, som gennemføres af TDC Group på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse foretaget af YouGov blandt 1180 danskere.

Undersøgelsen viser, at piratkopiering og ulovlig download og streaming af film er faldet med omkring 700.000 kopier fra 2013 til 2014. I samme tidsrum er antallet af ulovlige tv-afsnit faldet med 200.000.

TDC betegner faldet som markant, og det skyldes primært, at flere danskere er begyndt at abonnere på lovlige streamingtjenester.

- Vores holdning har altid været, at man bedst bekæmper det ulovlige forbrug ved at udvikle gode lovlige alternativer. Det er det, vi kan se nu, hvor tjenester som Netflix, HBO, Viaplay og YouBio for alvor er slået igennem herhjemme, siger mediedirektør i TDC Group Ulf Lund.

Den nye undersøgelse viser, at 45 procent af alle husstande med personer på mellem 20 og 65 år i dag abonnerer på en af de nye kommercielle streamingtjenester. I 2013 var det tal kun på 32 procent.

Alt er dog ikke fryd og gammen. Ifølge TDC er der nemlig stadig et ulovligt forbrug på omkring 13 millioner film og tv-serier om året.

- Det går helt klart i den rigtige retning, men vi er langt fra i mål endnu. Omfanget falder, men niveauet er fortsat meget højt, og der er stadig mange, som erkender, at de har et ulovligt forbrug, siger Ulf Lund.

Selv om forbruget af ulovlige film og tv-serier er faldende, er antallet af danskere, der piratkopierer eller streamer ulovligt, nogenlunde på samme niveau.

Ifølge undersøgelsen er der således 15 procent, der ved eller tror, at husstanden har streamet eller downloadet ulovligt inden for de seneste tre måneder. I 2013 var tallet 14 procent.