Samfund

Medie: Qvortrup aftalte selv honorar med tys-tys-kilde

 Det var daværende chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup, der forhandlede honorar med den såkaldte tys-tys-kilde, som i årevis forsynede bladet med ulovlige oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort.

Det fortæller Henrik Qvortrup nu selv til Politiken.

- Som jeg husker det, bliver kilden præsenteret for mig af en journalist. Han havner i hvert fald inde på mig kontor. Jeg tror, det var fordi, at det var en kilde, der kunne fortælle noget om, hvor de kendte befandt sig. Og den slags betalte vi for.

- Og det var mig der afgjorde, hvordan folk skulle honoreres. Og så skulle vi ligesom finde ud af, hvordan han skulle aflønnes for det, siger Henrik Qvortrup om mødet med tys-tys-kilden, der fandt sted inden Qvortrup forlod Se og Hør med udgangen af 2008.

Han afviser at have haft kendskab til, om oplysningerne fra tys-tys-kilden blev indhentet ulovligt fra Nets.

- Jamen, jeg kan kun sige, at oplysningen om, at han gjorde noget ulovligt, hvis det overhovedet er tilfældet, er ny for mig, siger Henrik Qvortrup til Politiken.

Henrik Qvortrup har "kunnet læse sig til" at kreditkortkilden fik omkring 10.000 kroner om måneden. Han kan ikke huske beløbet, men siger til Politiken, at det "nok skal passe".

Han "husker det også som om", at Se og Hør jævnligt betalte folk på bilag, det vil sige dækkede restaurationsregninger eller andre udgifter. Og det er der ifølge den tidligere chefredaktør "ikke noget underligt i".

- Af den simple grund, at mange af de mennesker, der gav os oplysninger, ikke var interesseret i at figurere i alle mulige systemer, siger han.

BT har siden bragt en mail fra en journalist på Se og Hør stilet til Qvortrup. I mailen fremgår det, at bladet er i besiddelse af kreditkortoplysninger om, at Morten Helveg har lejet et hotelværelse i Rom. Journalisten skriver til Qvortrup, at han kun synes, man skal bruge korttransaktionerne til at understøtte andre kilder.

- Jeg kan ikke huske den mail - jeg fik 100 mail om dagen. Men jeg er jo ikke dummere, end jeg godt ved, at hvis der ligger en svarmail, hvor jeg har skrevet: 'Jamen, kør med den, god weekend', så er det jo i den kontekst, der er opstået i dag, noget helt andet, end hvad jeg måske har tænkt dengang, siger han.