Samfund

Nyt tilbud til kvinder: Test dig selv for HPV i hjemmet

Bestil en prøvebørste, få den sendt hjem til dig selv, og så kan du som kvinde selv tage en prøve for HPV uden at besøge lægen. Det er Region Hovedstadens nye tiltag til de mange kvinder, der af forskellige grunde ikke deltager i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft.

Selv om Danmark har et organiseret tilbud om screening, tager langt fra alle kvinder imod det gratis tilbud, og i Danmark bliver hver fjerde kvinde ikke testet. Derfor får hovedstadens kvinder nu tilbuddet om at få en børste bragt til døren, som kan bruges til at tjekke for HPV – som er den virus, der i nogle tilfælde kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke opdages og behandles i tide.

Efter at have taget en prøve med børsten skal kvinderne sende den retur i en forfrankeret konvolut. En avanceret molekylær analyse kan derefter afsløre, om kvinden har HPV og dermed skal undersøges nærmere.

- Vi skal nå ud til alle de kvinder, der ikke går til lægen og regelmæssigt får taget en celleprøve fra livmoderhalsen som led i screeningen. Vi forsøger at fjerne de sten på vejen, der gør, at kvinden ikke deltager i screeningsprogrammet. Kvinderne kan bestille børsten via brev, app eller hjemmeside, så vi forsøger at gøre det så let og diskret som muligt for kvinderne, siger Carsten Rygaard, ledende overlæge på Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital til tv2.dk.

- Der er mange grunde til, at kvinder fravælger den ordinære invitation til screening. Mange kvinder bryder sig ikke om at få foretaget en gynækologisk undersøgelse, eller også har de for travlt og glemmer at få den foretaget. Sidst men ikke mindst kan kultur baggrund og religion også spille ind, og alt det skal vi prøve at imødekomme med vores nye hjemmetest, uddyber han.

Målet for Region Hovedstaden er at sende op til 25.000 invitationer ud i løbet af de kommende måneder.

- Så har vi et solidt erfaringsgrundlag for at målrette tilbuddet, så det åbnes for flere kvinder, tilføjer Carsten Rygaard.

Politisk opbakning til projektet

Det er en ny udvikling, der glæder sundhedsminister, Nick Hækkerup(S), fordi Danmark ikke lever op til egne mål om at antallet af screenede kvinder.

- Mange kvinder tager ikke imod HPV-screeningstilbuddet, og derfor er det rigtig godt, at Region Hovedstaden har taget initiativ til et projekt med hjemmetestning, som forhåbentlig kan få flere til at deltage, siger ministeren til tv2.dk, og samme holdning deler Regionrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen:

- Det er en rigtig god idé, for det er et vigtigt område at sætte ind på. Vi er begyndt at vaccinere unge kvinder mod HPV, og det kan give indtryk af, at man er på sikker grund, men vi skal blive ved med at teste, og det her tiltag kan forhåbentligt være med til at få testet den gruppe, der ikke går til egen læge, siger Sophie Hæstorp Andersen til tv2.dk.

Alle kvinder får et spørgeskema

Kræftens Bekæmpelse er også en del af projektet, og alle kvinderne vil modtage et spørgeskema, der handler om, hvorfor de ikke tidligere har deltaget. For professor og forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet, Susanne Krüger Kjær, er det afgørende, at man udnytter dette tilbud til at få mere viden på området.

- Vi vil gerne have fornemmelse af, hvorfor kvinderne ikke tidligere har deltaget, men også hvorfor de siger ja eller nej til hjemmetest.  Det er det, vi håber, at vi får svar på med spørgeskemaet. Det er vigtigt for at øge vores deltagelsesprocent i screeningsprogrammet. Vi skal gøre alt for at få deltagelsen op, og derfor er tiltaget godt, så vi kan lære mere om, hvorfor kvinderne ikke deltager, siger hun til tv2.dk.

Testen skal ikke erstatte folkeundersøgelsen men være et tilbud til de kvinder, der ikke deltager i livmoderhalskræftscreeningen. At den kan påvise, om en kvinde har HPV, er afgørende, fordi det er det virus, der i sjældne tilfælde kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Og forskningsresultater fra Hvidovre Hospital og Københavns Universitet viser, at halvdelen af kvinder, der diagnosticeres med livmoderhalskræft, ikke har deltaget i screeningen for nylig. Samtidig lever Danmark ikke op til egne mål om, at 85 procent af kvinderne skal screenes for livmoderhalskræft: Den nationale dækningsgrad når kun omkring 75 procent.

Sådan gør du

 • Kvinder, der ikke deltager i folkeundersøgelsen, får en invitation pr. brev.
 • De kan bestille en børste via brev, app eller hjemmeside.
 • Børsten føres op i skeden, mens man står. Børsten har ”vinger”, som angiver, hvornår man stopper indføringen.
 • I bunden er der et stempelhoved, man drejer fem gange på: Det vil udtrække det nødvendige cellemateriale
 • Børsten sendes tilbage i samme etui og i en plasticpose til undersøgelse.
 • Hvidovre Hospital undersøger så for HPV. Har man HPV, bør kvinden få foretaget en ny undersøgelse, denne gang hos egen læge.

Nøgletal om livmoderhalskræft

 • HPV er det virus, der ved celleforandringer kan udvikle livmoderhalskræft.
 • Hvert år er der 373 nye tilfælde af livmoderhalskræft
 • 8.922 danskere lever med diagnosen.
 • Der dør årligt 105 på grund af sygdommen
 • Over 9.000 kvinder får årligt konstateret HPV