Samfund

Intet bederum på skole: - Du beder heller ikke på biblioteket

Eleverne på Københavns Åbne Gymnasium får ikke noget bederum. Det fastslår skolen rektor, Anne-Birgitte Rasmussen, på trods af et ønske fra ca. 170 elever ud af de 250, der har svaret på et spørgeskema. Der går over 800 elever på skolen.

- Fordi det grundlæggende er sådan, at når du går hen i skolen, så tager man derhen for at lære noget. Man går ikke derhen for at bede. Hvis man gerne vil bede, så går man hen i en kirke eller i en moske. Jeg tror, at man kan sammenligne det med, at hvis man går hen på et bibliotek, så går du også hen for at låne en bog, men der går du jo ikke hen, fordi du skal bede. På samme måde er det med en skole. Du går i skole, fordi du rigtig gerne vil lære noget, og det er det, vi så sætter fokus på med denne her beslutning, siger hun til TV 2 News.

Hun forklarer, at skolen på trods af ønsket fra de mange elever - heriblandt en del af skolens mange muslimer - ikke ønsker at oprette et rum til religiøse foretagener. Fordi hvis man vil bede, så kan man bare gå et andet sted hen, siger hun.

-  Om et menneske inde i sig selv beder, man går på toilettet eller udenfor og ryger, det har ikke noget med måden, man indretter en skole på. Man indretter skolen, for at man skal derhen og lære noget, og det er det, man har fokus på. Hvis man vil gå et sted hen og bede, hvad end er til det ene eller andet, eller man vil meditere, så kan man gå hen til et meditationscenter eller en moské eller kirke, uddyber Anne-Birgitte Rasmussen.

Det er i kælderen, at blandt andre elevrådsformand på skolen, Awab Maalin, ønsker et bederum. Stedet bliver allerede brugt til at bede, fremgår det af Berlingskes artikel fredag, og hvis det ikke kan blive til et bederum, så er ønsket et stillerum. Men det afviser rektoren: 

- Nej, det vil jeg heller ikke, for vi har masser af stillerum på gymnasiet. Vi har biblioteker, studieområder, hvor elever kan sidde og forbyde sig i det, de er der for, nemlig at lære noget. Det er ligesom det, man kommer i skole for, at have fokus på at tilegne sig viden og blive klogere. Derfor har vi områder, hvor man kan sidde og gøre det helt stille og roligt, men vi påtænker ikke at lave områder, hvor man kan gøre andet end det.