Samfund

Red Barnet: Statsforvaltningen svigter skilsmissebørn

Debatten raser, efter TV 2 tirsdag viste første afsnit af dokumentarserien "Med børnene som våben".

Programmet fokuserer på konfliktefyldte skilsmissesager, og programmet fortæller historien om flere forældre, der alle har mistet kontakten til deres børn.

Statsforvaltningen tager nemlig næsten 800 gange om året beslutningen om, at et barn ikke skal se den ene af forældrene.

- Det er jo dybt ulykkeligt det, vi har set i dokumentaren. Både for børnene og for hele familien. Det er jo helt tydeligt, at Statsforvaltningen ikke har magtet at løse opgaven med de her højkonfliktskilsmissesager, så der er brug for, at der kommer et nyt syn på det, siger socialrådgiver hos Red Barnet Gitte Jakobsen til TV 2.

Red Barnet har ikke løsningen på problemet her og nu, men ifølge Gitte Jakobsen bør den nuværende procedure ændres hurtigst muligt.

- Man kan jo undre sig over, at det her stadig kan foregå i Danmark i år 2014, hvor børnene betaler en så voldsom stor pris. Man kan også undre sig over, at det virker noget tilfældigt, hvem bor børnene hos. Det er som om, at Statsforvaltningen siger, at den person, der nu var hurtigst, får lov til at beholde børnene. Men der er to parter i konflikten, og hvordan kan man så sige, at den anden bare ikke må være sammen med børnene. Det er jo ikke til gavn for noget som helst, siger hun.

Derfor skal det nu overvejes, hvilke metoder der skal tages i brug for at forbedre den nuværende situation. Men det skal ske meget hurtigt, for det er nødvendigt med ændringer snarest.

Der er for mange børn, der kommer i klemme med den nuværende situation, og dermed bliver de både svigtet af forældrene, men også af det offentlige system, lyder det fra Gitte Jakobsen.

- Vi ved allerede nu, at børn er dem, der betaler den højeste pris, og vi ved, at sagsbehandlingstiden er alt for lang, og jeg tror, at man meget hurtigt kan blive enige om at sætte ind med nogle ressourcer, som kan nedbringe sagsbehandlingstiden til gavn for alle, siger Gitte Jakobsen fra Red Barnet.

Hør, hvad Statsforvaltningen siger til situationen i klippet øverst.

Med børnene som våben

Med dokumentarserien 'Med børnene som våben' sætter TV 2 i tre programmer fokus på børn i skilsmissefamilier.

Mange skilsmisser ender i dag i en kamp om børnene. Næsten 800 gange om året beslutter Statsforvaltningen, at et barn ikke skal se den ene af sine forældre. Og det tal er endda kun en konservativ udredning på baggrund af Ankestyrelsens indberetninger fra Statsforvaltningen. Tallet kan altså godt være højere.

Første program vises tirsdag klokken 21.00 på TV 2. De følgende to programmer vises onsdag og torsdag klokken 20.00