Samfund

Medie: Vikarbureau boykotter organiserede østarbejdere

Er du fra Østeuropa, arbejder i Danmark og melder dig ind i fagforening, risikerer du at havne på sort liste.

Det store internationale vikarbureau Atlanco Rimec holder øje med østarbejdere, der melder sig ind i en fagforening. DR1 har fået adgang til en et hemmeligt register, der viser, at vikarbureauet i årevis har blacklistet østarbejdere, der er organiserede.

Det afsløres i en dokumentar, som DR1 sender mandag aften. Atlanco Rimec leverer i stor stil arbejdskraft til europæiske og danske byggerier - blandt andet over 100 ansatte på den københavnske Metro.

Af dokumentaren fremgår det, at firmaet i årevis har ført et hemmeligt register over sine ansatte, hvor de får karakterer for opførsel og faglige evner.

Det er også her, at det noteres, hvis en ansat organiserer sig eller går til fagforeningen for at få bedre forhold. Er det tilfældet, skal der ikke ske genansættelse, fremgår det af registret.

Og i registret går den samme begrundelse igen og igen, når det forklares, hvorfor konkrete ansatte ikke skal tilbydes ny ansættelse, selvom de har haft adskillige udstationeringer, hvor de har præsteret "Excellent" arbejde, oplyser DR1.

Begrundelserne lyder blandt andet sådan: "Turning people against us with union cooperation" og "Never ever. Avoid in the future. He was involved in Unions strugles.". Lignende formuleringer går igen ved flere af de ansatte ved danske byggerier.

Atlanco Rimecs talsmand, økonomidirektør Catherine Foy, skriver i en mail til DR, at firmaet foretager en registrering af sine medarbejdere. Dette er dog helt almindeligt, anfører Atlanco Rimec overfor DR.

Men det irsk-baserede vikarbureau afviser at have foretage sig noget ulovligt og kalder det en uhyrlig påstand, at de skulle have sorteret ansatte fra, alene fordi de står i fagforening.