Samfund

Affaldsøer i havene er større end Danmark

Vi har sikkert alle set, hvordan plastikaffald til tider skyller op på de danske strande, men de færreste ved måske, at så en stor del af vores affald havner i havene, at det visse steder har skabt kæmpe områder af plastiksuppe, de såkaldte plastikøer.

Det største område ligger midt i det Nordlige Stillehav, hvor plastiksuppen er på størrelse med Texas, eller 15 gange større end Danmark. En ny dansk forening blæser nu til kamp mod plastikken i verdenshavene, som kaldes for vor tids asbest - og freonkatastrofe.

Miljøbiolog Henrik Beha Pedersen er en af personerne bag forening Plastic Change, og i Go’ morgen Danmark forklarer han, hvorfor vores plastikaffald kan skabe store problemer. Klippet kan du finde øverst i artiklen.

- Hvis man sejler derude vil man kunne høre de her dink donk, og det er lyden af plastic der rammer skibsskroget. Der er også områder, hvor du ikke kan se det, men det er micro-plastik, hvor plastikken er blevet nedbrudt gennem de sidste mange år, og det danner mikroskopiske artikler, som dyrene desværre kan begynde at spise af, forklarer han.

I denne artikel kan du læse, hvad du som forbruger kan gøre, hvis du ikke vil bidrage til affaldsøerne.

Plastik havner på spisebordene

Bortset fra at de store mængder plastic er hårdt mod dyrelivet, så skal man ifølge Henrik Beha Pedersen også overveje, hvordan plastiksuppen kan være usundt for os mennesker.

- Til sidst bliver plastikken igen nedbrudt til mindre stykker, som til sidst kan spises og filteres af plankton. Så ender det i fødekæden, og her bliver det alarmerende for os mennesker, og det kan til sidst ende på vores spisebord, forklarer han.

Derfor vil han med foreningen Plastic Change starte en international og national forskning af forureningen med plastik i verdenshavene. I øjeblikket er foreningen sammen med Det Økologiske Råd i gang med at ansøge om 20 millioner kroner, der skal bruges til forskning og støtte af den politiske indsats.

Plastiksuppen kan ikke fjernes

I bestyrelsen finder man også MEP Margrete Auken, der siger:

- Det er vigtigt at få klarlagt konsekvenserne af plastikkens hærgen, så vi kan handle effektivt på miljøforureningen. Fx lander der hvert år 8 mia. plastikposer i naturen i EU, men vi har endnu ikke et overblik over omkostningerne for mennesker og miljø.

Ifølge Henrik Beha Pedersen, så er det svært at samle affaldet ind igen, for 80 procent havner nemlig på havbunden. Derfor mener han i stedet, at man bør starte en lang række initiativer, der kan forhindre, at plastikken overhovedet havner i havene.

Du kan se Go' morgen Danmark her.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 PLAY, kan du gratis oprette dig som bruger påwww.tv2play.dk. Første måned er gratis.