Samfund

Kim kan aldrig arbejde igen: Må ikke få førtidspension

Hvor mange skal skrive under på, at man aldrig kommer til at arbejde, før man kan få tilkendt en førtidspension? Det spørgsmål har Kim Damgaard stillet sig selv og Vejen Kommune flere gange i løbet af det seneste år.

44-årige Kim Damgaard fik i 2008 en knæskade, mens han var på arbejde. Efterfølgende blev han opereret to gange – dog uden effekt.  Senere satte smerterne sig også i Kims hofter, som også blev opereret to gange. Også disse operationer viste sig at være resultatløse.

- Siden mine operationer har jeg fået kroniske smerter og nedsat førlighed, som gør, at jeg har svært ved at gå, fortæller Kim til tv2.dk.

I 2011 faldt Kim, som blandt andet er tidligere fængselsbetjent,da han gled på en isglat vej. Under faldet slog han sin nakke og højre arm, som lægerne ikke ville røre ved på grund af hans tidligere resultatløse operationer.

- Som det er nu, så har jeg ondt hele tiden. Jeg kan ikke arbejde, og min kone har overtaget stort set alle opgaver i hjemmet med husholdning, havearbejde og vores to børn. Om natten får jeg morfin for overhovedet at kunne få et par timers søvn, siger Kim.

Kim har efterfølgende også fået konstateret tinnitus i både højre og venstre øre.

Sendt i mestringsforløb af kommunen

I januar 2013 mistede Kim Damgaard sine sygedagpenge, og blev i stedet sendt på kontanthjælp. I forbindelse med sin nye status, blev han sendt i et såkaldt mestringsforløb hos BUC – Beskæftigelses- og Udviklingscenteret i Vejen Kommune. Forløbet, som varede fire måneder, mundede ud i en 11 siders vurdering af Kims muligheder for nogensinde at komme i arbejde igen. Og ifølge sagsbehandleren hos BUC, som hører under Vejen Kommune, er der ingen chancer for, at Kim nogensinde vil kunne komme i arbejde igen.

I rapporten står der blandt andet:

'Ud fra en samlet vurdering, i forhold til de opgaver Kim har udført, hans effektivitet og hans begrænsninger vurderes der, at Kims funktionsniveau er væsentligt nedsat i forhold til det, han tidligere evnede. Kims effektivitet er lig 0 procent, også i hjemmet.'

Blandt andet beskriver rapporten, at Kim ikke kan varetage opgaver, hvor han skal gå mere end 10 – 15 meter, have armene ud fra kroppen, eller opgaver, hvor han skal kigge ned eller bukke nakken. Kim kan heller ikke lave opgaver, der ikke kan forlades, ligesom han heller ikke vil kunne have et stillesiddende eller stående arbejde, fordi han på grund af smerter ofte har brug for at skifte stilling.

Rapporten fortsætter med at konkludere, at man ikke kan pege på nogle jobs eller uddannelser, som vil kunne bringe Kim i beskæftigelse igen.

'Vi vurderer, at muligheden for uddannelse, opkvalificering, aktivering og andre afklarende foranstaltninger, enten er afprøvet eller formålsløse, og det vurderes, at der ikke findes yderligere udviklingsmuligheder i forhold til Kims funktionsniveau,' konkluderer rapporten fra BUC.

Til at bakke sin sag op har Kim også udtalelser fra flere læger, der peger på, at han aldrig vil kunne komme til at arbejde igen.

'Det er ren kassetænkning'

Og selv om alle tegnene peger mod en førtidspension, så får Kim et afslag fra kommunen på førtidspension.

I første omgang sender kommunen Kim til en psykiater, men da smerterne ikke viser sig at være psykiske, indstilles han til et længerevarende ressourceforløb, der blandt andet skal sende Kim mere ud at gå, og øge hans sociale aktiviteter. Og det på trods af, at Kims læger flere gange har advaret i mod for megen fysisk aktivitet, som ifølge deres undersøgelser kun vil forværre Kims smerter.

- Jeg kan ikke se det som andet end ren kassetænkning. På grund af de nye regler på området, så skal alle død og pine sendes i et ressourceforløb. Jeg forstår ikke, at man som kommune kan gå imod alle lægelige udtalelser, og se bort fra deres egen vurdering af min funktionsevne, siger han og tilføjer:

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man som kommune, kan være bekendt at jagte så syge borgere rundt hele tiden.  Det er skruen uden ende.

Førtidspensionssager er individuelle

Hos Vejen Kommune ønsker man ikke at kommentere Kims sag, men man vil dog gerne tale om pensionssager generelt. Her forklarer man, at en førtidspensionssag altid vurderes individuelt, og at et forløb sagtens kan bestå af flere forskellige dele.

- Vi skal være helt sikre på, at en førtidspension virkelig er den sidste mulighed, inden vi tilkender den. Derfor kan en sag sagtens bestå af for eksempel et forløb hos BUC, udtalelser fra egen læge, en vurdering fra en læge, som vi har tilknyttet, og så et ressourceforløb før den er fuldt ud belyst. Og det kan godt tage lang tid, siger Steen Aldenborg, som er chefkonsulent hos Vejen Jobcenter til tv2.dk.

Han sender bolden videre til politikerne:

- Politikerne har besluttet, at alle har ret til at være på arbejdsmarkedet. Lige meget om det så er et par timer om dagen, og det er vi i Vejen Kommune meget opmærksomme på.

Han forstår dog godt, at nogle mennesker finder forløbet utilfredsstillende, som det er nu.

- Den nye reform er stadig under indkøring, så det er nyt for mange mennesker. Før skulle der ikke så meget til, inden man tilkendte en pension. Så hvis man sidder med en sag i dag, hvor man ikke kan blive tilkendt pension, så kan det meget vel være, at man kunne være blevet sendt på førtidspension for bare to eller tre år siden, slutter Aldenborg.

Føler du også, at du er offer for kassetænkning, så hører vi på TV 2 gerne fra dig. Skriv til journalist Sofie Sparre på sosp@tv2.dk eller send en mail til 1234 via formularen nedenfor.