Samfund

Hackere stjæler data fra RKI-register

En gruppe af anonyme hackere har ifølge Politiken fået fat i fingre i nogle af de mest følsomme data fra RKI-registret, der rummer borgeres og firmaers skyldneroplysninger.

Hackergruppen har sendt Politiken eksempler på de fortrolige data matchet med borgernes cpr-numre. Ifølge hackerne er motivet i lyset af Nets-skandalen at udstille, hvor let det er at få adgang til personfølsomme oplysninger.

- Anonymous Denmark kræver, at den danske regering beskytter sine borgeres private data bedre.  Det her er bare en lille prøve på, hvor meget sikkerheden halter, skriver hackerne i en besked til Politiken.

- Det er vigtig at understrege, at det ikke er RKI, der er blevet hacket. Men vi skal til bunds i sagen, siger Frank Papsø, pressechef for selskabet Experian, der driver skyldner-registret, til Politiken.

Han oplyser, at virksomheden agter at melde hackerne til Datatilsynet og til politiet.

Som TV2 kunne fortælle i sidste uge, var Nets allerede for halvandet år siden blev gjort opmærksom på, at journalister på Se og Hør havde adgang til fortrolige oplysninger om, hvor og hvordan kendte danskere brugte deres kreditkort.

Ifølge en fotograf på ugebladet sendte han i januar 2013 tre konkrete eksempler på overvågningen til Nets. 

Den 8. marts sidste år fik fotografen svar fra Nets, der oplyste, at man var i færd med at undersøge sagen og ville inddrage politiet, hvis det viste sig at være nødvendigt. Sagen kom dog aldrig videre.