Frigivet dansk gidsel: Det har været dramatisk og farligt

16x9
Den danske chefsergent John Christensen (til højre) kalder gidseltagningen for både farlig og dramatisk Foto: Polfoto

Da den danske chefsergent John Christensen i lørdags blev frigivet efter fangeskab hos prorussiske separatister i den østukrainske by Slavjansk, var d

Da den danske chefsergent John Christensen i lørdags blev frigivet efter fangeskab hos prorussiske separatister i den østukrainske by Slavjansk, var det enden på otte dage fyldt med farer og dramatik.

Det fortæller den hjemvendte dansker til forsvarets hjemmeside.

- Min oplevelse har været både kritisk, dramatisk og til tider farlig. Tilfangetagelsen og løsladelsen oplevede jeg som de mest bekymrende og kritiske faser, men jeg ønsker ikke at uddybe de nærmere detaljer. Vi håndterede situationen og tilbageholdelsen i Slavjansk som et hold, og alle har hver især budt ind i forhold til deres erfaringer og baggrund, siger John Christensen.

- Mødet med forhandlerholdet fra OSCE forsikrede mig yderligere om, at der blev arbejdet målrettet for vores løsladelse. Den konstruktive tysk-russiske internationale relation gav mig grundlæggende ro til at fokusere på de umiddelbare nære forhold og udfordringer, vi direkte havde indflydelse på.

Den danske chefsergent sad i Slavjansk fanget med seks andre observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) samt fem ukrainske soldater.

Han er særligt glad for mediernes rolle i frigivelsen.

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at anerkende journalister fra DR og TV2, for den professionelle indsats de ydede i forbindelse med pressekonferencen med borgmesteren. Derudover gav de danske journalister i flere omgange håb og forsikring om, at vi ikke var glemt, når vi ved flere lejligheder havde mulighed for at identificere dem fra vores opholdssted, siger han og tilføjer.

- Fra holdets side havde vi løbende fokus på vores ukrainske kollegaers særlige udsatte situation, og jeg vil blot minde om, at situationen for dem har været særlig barsk og stadig er særdeles vanskelig.

John Christensen beder i er erklæringen om, at de danske medier ikke vil kontakte ham, da han har brug for ro sammen med sin familie. 

Siden 20. marts har en mindre observatørgruppe, der tæller observatører fra blandt andet Tyskland, Holland, Rumænien, Schweiz og Slovakiet, rejst rundt i Ukraine for at vurdere sikkerhedssituationen efter anmodning fra Ukraine.

Blandt disse observatører er også den danske chefsergent John Christensen, der sammen med et tyskledet observatørhold blev taget til fange i den separatistkontrollerede by Slavjansk 25. april og lørdag er løsladt efter otte dages gidseltagning.

* OSCE er også involveret i andre opgaver i Ukraine, hvor man er i gang med at uddanne valgobservatører før præsidentvalget 25. maj, som også skal overvåges af omkring 100 valgobservatører fra organisationen.

* OSCE er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika. Organisationens aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og økonomisk genopbygning.

(Ritzaus kilder: Udenrigsministeriet, AP og osce.org)